![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mój skrypt pobiera informacje z wpisanego w inpucie adresu.
Za pomocą curla i wyrażeń regularnych a także, get_meta_tags. I teraz mam problem, mój serwis jest w kodowaniu UTF-8, baza danych wszędzie: utf8_unicode_ci Przy wyciąganiu np danych z onet.pl albo interia.pl pojawiają się sławne krzaczki, albo w ogóle obcina ciąg i nie dodaje do bazy całości. Jako że mój serwis ma być elastyczny nie mogę sobie zrobić po prostu:
Bo wtedy strony które są w kodowaniu UTF-8 się sypią. Próbowałem zdziałać coś funkcją mb_detect_encoding, jeżeli chodzi o UTF-8 to odczytuje kodowanie poprawnie, ale np iso-8859-2 już nie odczytuje więc problem występuje nadal. Macie jakieś propozycje? może ja coś źle kminię (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 56 Dołączył: 3.06.2010 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz pobrać tę informację z metatagów na stronie i z nagłówków wysyłanych przez serwer.
Tak zapytam jeszcze, czy masz zgodę "onet.pl albo interia.pl" na pobieranie od nich danych? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zawsze w nagłówkach jest określone z kodowanie.
Ma ktoś jakiś inny pomysł? czy zostaje mi tylko preg_match ? Co do zgody to jedyne dane jakie są pobierane to: Title, Keywords oraz description. Więc raczej nie naruszam żadnych praw autorskich. Ten post edytował Reptile ReX 20.01.2011, 13:17:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 61 Dołączył: 20.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeglądarka też nie potrafi magicznie rozpoznać kodowania strony. Najpierw sprawdza, czy podane jest kodowanie w nagłówku Content-Type (tak jak na onecie). Jeżeli nie jest podane, to sprawdza tag <meta> (tak jak na interii). Jeżeli tam też nie ma podanego kodowania, to przeglądarka ustawia domyślne.
Sprawdzaj tak samo u siebie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 10:12 |