![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 650 Pomógł: 16 Dołączył: 5.07.2010 Skąd: Ściśle Tajne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam bo zbytnio nie rozumiem i nie wiem o co chodzi... Może ktoś mi pomoże i mi wytłumaczy co nie co... Bo głowię sie z tym 3 dzień i dalej jestem głupi z tym tematem. Otóż nie wiem jak działa konwersja. Z tego co wyczytałem to muszę mieć jakieś kodeki. Wyczytałem też gdzie są serwery z obsługą takich rzeczy ale w dalszym ciągu nie wiem z czym sie to je. Szukam jak tego używać ale nie ma nigdzie takiego tematu
![]() -------------------- Jak coś jest dobre, to nie znaczy że nie może być to lepsze - Ideały nie istnieją ;D
Strony internetowe Świnoujście |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co rozumiesz przez termin "konwersja"? z jakiej postaci na jaką ma się to odbyć?
Wrzuć źródło: Cytat Wyczytałem też gdzie są serwery z obsługą takich rzeczy może komuś się zechce czytać, o co Ci chodzi, bo na razie niewiele wiadomo. Wybacz mój ton, ale zaintrygowałeś mnie tematem, a teraz będę Cie prosił o jego zmianę, bo dalej nie wiem, co to ma wspólnego z php? Może podane źródło cokolwiek rozjaśni. -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Jak działa to Ci nie powiemy. Od tego są grubsze książki
Jak zrobić to odpowiadam. FFMPEG -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Opisów konwersji nie ma co tykać. Najprościej rzecz ujmując to jest to proces, który zmienia postać pliku jednego formatu do innego. Jako że naprawdę rzadko zdarzają się jawne algorytmy konwersji bezpośrednio między formatami, to najczęściej dzieje się to na ten sposób, że następuje dekodowanie formatu X do jakiejś formy nieskompresowanej i dopiero z tej formy następuje kodowanie do formatu Y. Często oba te procesy (dekodowanie z X i kodowanie do Y) mogą iść równolegle, o ile dekodowanie przebiega tak samo szybko lub szybciej niż kodowanie. Jeśli nie to kodowanie będzie czekać na kolejną porcję danych do obróbki. Sam temat kodowania jest dość złożony, a algorytmów oraz narzędzi to robiących jest naprawdę wiele. Kodeki są wymagane by narzędzie wiedziało z jakimi algorytmami ma do czynienia. No chyba że bazowo informacje te zawiera z swoich bibliotekach, a więc zna już algorytm. Matematyka za tym stojąca to po prostu kosmos dla normalnych osób. Dla nich nic nie mówią takie wyrażenia jak: szybka transformata Fouriera, dyskretna transformacja cosinusowa, transformacja falkowa, kodowanie Huffmana, kwantyzacja, progowanie, próbkowanie sygnału. Na studiach akurat multimedia były moją specjalnością i uwierz, że takie ilości matmy są ciężko przyswajalne. Zwłaszcza, że algorytmy mają jeszcze swoje "bonusy" jak choćby w algorytmach stratnych odpowiedzialne za dopasowanie do modelu czułości ludzkiego ucha, czy usuwające nadmiarowe informacje, których człowiek nie słyszy ponieważ następuje "zasłanianie" się dźwięków nawzajem. W filmach choćby kompresja może polegać na innym zapisie obrazu niż tylko kombinowanie z RBG. Można na przykład w statycznym w miarę obrazie zapisywać tylko te fragmenty, które się zmieniają. Przydatne gdy tło jest dość jednolite i rzadko się zmienia. To naprawdę temat nawet nie na jedną, ale wiele grubych książek. Algorytmów jest wiele. By je opisać i specyfikacje jeszcze omówić takie jak MPEG to byś kawałek czasu stracił na przeczytanie, a przynajmniej kilka razy tyle na zrozumienie choć części tego co napisano
![]() Podobnie jak Wookieb polecam zapoznać się z ffmpeg. Świetne narzędzie, które sam wykorzystuję, gdy klienci kiepsko się znający ślą avi bo "chcą to umieścić w artykule, a nie mogą" ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 650 Pomógł: 16 Dołączył: 5.07.2010 Skąd: Ściśle Tajne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dziękuje za zaangażowanie ale w dalszym ciągu nie wiem o co chodzi
![]() ![]() -------------------- Jak coś jest dobre, to nie znaczy że nie może być to lepsze - Ideały nie istnieją ;D
Strony internetowe Świnoujście |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak masz serwer z zainstalowanym ffmpeg to korzystając z exec konwertujesz sobie plik do jakiego formatu sobie życzysz.
-------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Całość przebiega w sposób:
1) uploadujesz plik na serwer 2) skrypt uruchamia, z użyciem exec, konwersję pliku do flv (to tylko jedna linijka z parametrami kilkoma). Obczaj dokumentację użycia ffmpeg a sam zobaczysz jakie to proste. Zaznaczam, że konwersja to proces dość obciążający zasoby i zależnie od wielkości pliku, może trochę czasu to zająć. 3) potem tylko zapis/przeniesienie (w ffmpeg i tak podajesz ścieżkę/nazwę pliku do zapisu) do odpowiedniego katalogu i to koniec. Jak więc widzisz największa trudność to znaleźć tylko serwer, gdzie za pomocą exec ffmpeg będziesz mógł odpalić do konwersji ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 13:42 |