![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 1 Dołączył: 25.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam taki kod:
Kod <style> p, span { background-color:lightblue; } p { margin:0; padding:5px } span{display:block;overflow:hidden;height:1px} span.r1{margin:0 9px} span.r2{margin:0 6px} span.r3{margin:0 4px} span.r4{margin:0 3px} span.r5{margin:0 2px;height:2px} span.r6{margin:0 1px;height:3px} span:hover, p:hover { background-color:red } </style> <span class="r1"></span><span class="r2"></span><span class="r3"></span><span class="r4"></span><span class="r5"></span><span class="r6"></span> <p>abc</p> <span class="r6"></span><span class="r5"></span><span class="r4"></span><span class="r3"></span><span class="r2"></span><span class="r1"></span> I zastanawiam sie jak zrobic, zeby po najechaniu na ten "przycisk" z zaokraglonymi rogami, aby zmienil sie caly jego kolor, a nie kolory poszczegolnych jego elementow jak jest w tym przykladzie: Kod span:hover, p:hover
{ background-color:red } -------------------- Pomogłem? Kilknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Opakuj całość jakimś divem i zrób
Kod div.opakowanie:hover > * { background-color: red; }
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 1 Dołączył: 25.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, dzieki za odpowiedz, teraz dziala jak powinno. Moglbym jeszcze prosic o informacje jak "to dziala" ? w jakich przypadkach mozna tego uzywac itd... niestety nie mam pojecia jak mozna to znalezc na googlach, wiec w sumie sama "nazwa" tego "tricku" mi wystarczy, dzieki
![]() ps. no i niestety to w IE nie dziala... jest jakis sposob, zeby w IE ten "trick" tez dzialal? Ten post edytował shycat 20.01.2011, 23:35:22 -------------------- Pomogłem? Kilknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nadaj czerwone tło dla każdego elementu który jest dzieckiem diva o class "opakowanie", ale tylko wtedy gdy jest nad nim kursor myszki
div.opakowanie:hover > * { background-color: red; } ![]() To żaden trick, zwykły css. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, dzieki za odpowiedz, teraz dziala jak powinno. Moglbym jeszcze prosic o informacje jak "to dziala" ? w jakich przypadkach mozna tego uzywac itd... niestety nie mam pojecia jak mozna to znalezc na googlach, wiec w sumie sama "nazwa" tego "tricku" mi wystarczy, dzieki W jakim IE? IE miało problemy z :hover chyba tylko w wersji 6. Mam nadzieję, że nie przejmujesz się 2,5% polskiego rynku, które w dodatku powoli znika? ![]() ps. no i niestety to w IE nie dziala... jest jakis sposob, zeby w IE ten "trick" tez dzialal? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Damonsson, dzieki za konkretne wyjasnienie
![]() hm, ja mam IE 8 (oczywiscie do testow stron) i tez nie dziala Ten post edytował shycat 21.01.2011, 00:33:34 -------------------- Pomogłem? Kilknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Kod <style>
p, span { background-color:lightblue; } p { margin:0; padding:5px } span{display:block;overflow:hidden;height:1px} span.r1{margin:0 9px} span.r2{margin:0 6px} span.r3{margin:0 4px} span.r4{margin:0 3px} span.r5{margin:0 2px;height:2px} span.r6{margin:0 1px;height:3px} div.opakowanie:hover >*{ background-color: red; } </style> <div class="opakowanie"> <span class="r1"></span><span class="r2"></span><span class="r3"></span><span class="r4"></span><span class="r5"></span><span class="r6"></span> <p>abc</p> <span class="r6"></span><span class="r5"></span><span class="r4"></span><span class="r3"></span><span class="r2"></span><span class="r1"></span> </div> -------------------- Pomogłem? Kilknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
-------------------- Pomogłem? Kilknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
Tzn? Ups, myślałem że zrozumiale to piszę ![]() ![]() Kod div.opakowanie:hover zamień na>*{ Kod div.opakowanie:hover > * { Czyli po prostu w jednej lini. Spacje są opcjonalne, je IE na pewno zrozumie. Może po prostu IE nie rozumie łamania linii (rozbijania regułki na dwie linie). |
|
|
![]()
|
|
ee dalej nie dziala
![]() -------------------- Pomogłem? Kilknij "Pomógł"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 22:29 |