![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie, mam mały problem do którego nie wiem jeszcze jak podejść. Opisze go najdokładniej jak potrafię.
Mam w tabeli items rekordy które mają dajmy na to dwie pozycje id oraz image. W drugiej tabeli users mam nazwy użytkowników. Chodzi o to że chciał bym aby każdy użytkownik mógł wybrać jakie pozycje z tabeli items mają być aktywne tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Na piechote w kazdym userze można by dać ilość pól id i wstawiac wartosc true lub false i pokazywac tylko true ale do kazdego uzytkownika dawac taka sama ilosc chyba mija sie z celem, jako zasmiecanie bazy. W jednym polu w sql po przecinku wypisac id wybranych item'ów? to jak później je wyświetlić z jednego wiersza? Mam nadzieje, że wiecie o co mi chodzi i będziecie w stanie mi w jakikolwiek sposob pomóc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 69 Dołączył: 23.10.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stwórz dodatkową tabelę, która będzie przchowywać tylko id użytkownika i id przedmiotu. Dodatkowo poczytaj o JOIN przy wyciąganiu danych z bazy.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale po prostu chcesz przypisać do użytkowników dowolną liczbę rekordów z tabeli items, w takim razie robisz jeszcze trzecią tabelę z tym powiązaniem gdzie będziesz trzymać to powiązanie np. tabela user_item_assoc kolumny: user_id, item_id
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale po prostu chcesz przypisać do użytkowników dowolną liczbę rekordów z tabeli items, w takim razie robisz jeszcze trzecią tabelę z tym powiązaniem gdzie będziesz trzymać to powiązanie np. tabela user_item_assoc kolumny: user_id, item_id wtedy bedzie user_1 item_1, user_1 item_2, user_1 item_n, user_n item_n ? to jak będzie 10 000 userów i kazdy wybierze po 20 pozycji to będzie łącznie 200 000 pozycji tak? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 69 Dołączył: 23.10.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak ;]
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ok, jeżeli taki sposób jest odpowiedni to tak zrobię
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:40 |