![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie jestem tu nowy ale staram sie poznac tajniki php i potrzebuje waszej pomocy. Pisze serwis newsow mam juz wyswietlanie dodawanie i edytowanie wpisow. Kazdy redaktor dopisuje newsy do swojego pliku. Pliki sa wyswietlane w kolejnosci czytania plikow z katalogu czyli kolejno w kolejnosci dodania pliki sa wyswietlane na stronie.
Chcialbym aby redaktorzy mieli inne prawa dostepu do serwisu. Czyli jeden moze tylko czytac drugi moze czytac i dodawac a trzeci czytac dodawac i usuwac dla przykladu. Jak to zrobic nie mam pojacia ![]() Pomozcie. crys |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapewnie masz tez jakies logowanie dla tego systemu newsow czy nie??
jasli nie no to jest to podstawa! jak juz masz logowanie czyli sprawdzanie loginu i hasla, dodajesz jeszcze jedna opcje jak status. Status to np liczba 0, 1, 2 itp. jak user sie luguje sprawdzasz jaki ma przypisany status i na podstawie statusy wyswietlasz odpowiednie buttony (linki), oczywiscie przy ew. operacjach, dodawania, usuwanie itp. tez sparawdzasz status czy dany user moze je wykonywac. nie wiem czy zbyt jasno to opisalem bo niewiem na jakim poziomie znasz php wiec napisz czy rozumiesz co do cibie mowie ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam logowanie ale bylo ono raczej najprostsze z mozliwych juz wiem teraz ze sie nie nadaje , jaka metoda logowania najlepiej rozwiazac ten problem mozesz podac jakis algorytm
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapewnie wszelkie informacje przechowujesz w plikach a nie w bazie (na poczatek wystarczy), sam skrypt do logowanie nie jest trudny, oczywiscie wszystko zalezy od stopnia jego zaawansowania ale taki przykladowy (wystarczajacy dla twoich mozliwosci)
w pliku data.php mozesz trzymac dane w takiej formie [php:1:1a6f662ad6]<?php $loginy[0]='aaaa'; $hasla[0]='haslo'; $status[0]=1; $loginy[1]='bbbb'; $hasla[1]='haslo2'; $status[1]=0; // i tak dalej ?>[/php:1:1a6f662ad6] teraz skrypt do logowania. robisz formularz z 2 polami login i password zmeinne z formularza przesylasz do pliku np. loguj.php (moze byc to ten sam plik) zawartosc loguj.php [php:1:1a6f662ad6]<?php if (isset($_POST['login']) && isset($_POST['haslo'])) { // sprawdzasz czy zmienne nie sa puste jesli nie wiesz cos to $_POST to poszukaj na forum poczatkujacy pod haslem register globals include('dane.php'); // dolaczenie pliku z danymi // teraz trzeba sprawdzic czy istnije taki login (w tablicy $loginy) jaki podany w formularzu if (in_array($_POST['login'], $loginy) { $value=array_search($_POST['login'], $loginy); if ($_POST['haslo']==$hasla[$value]) { // haslo jest poprawne wiec trzeba go zalogowac ![]() // tutaj mozna utorzyc sesje i wpisac do niej staus nie bede pisal calego systemu logowania, poczytaj troche o sesjach, jesli uwazasz ze jak na poczatek sa dal ciebie zatrudne to mozesz dodawac do kadego linku zmienna ze stausem (ale jest to bardzo "niebezpieczne" rozwiazanie i odradzal bym uzywania) } else { echo 'Podany login lub haslo sa niepoprawne'; } } } ?>[/php:1:1a6f662ad6] PS. w kodzie moga byc bledy bo pisalem z glowy i troche na chybcika, nie kopiuj tego bezmyslnie tylko przeanalizuj zajzyj do manuala poczytaj o uzytych funkcjach -------------------- |
|
|
![]()
|
|
nie chce mi to dzialac i nie wiem czemu
![]() ![]() pomocy |
|
|
![]()
|
|
[php:1:769f4c5d10]
<?php if (isset($_POST['login']) && isset($_POST['haslo'])) { include('dane.php'); if (in_array($_POST['login'], $loginy) { $value=array_search($_POST['login'], $loginy); if ($_POST['haslo']==$hasla[$value]) { echo "uzytkownik zalogowany"; } else { echo 'Podany login lub haslo sa niepoprawne'; } } } ?> [/php:1:769f4c5d10] cos takkiego chcialby zeby zadzialo ale przsegladarka wywala mi Parse error: parse error, unexpected '{' in c:program filesappservwwwloguj.php on line 11 Pomocy :| |
|
|
![]()
|
|
w kodzie jaki podalem w poscie wyzej w lini 8 przy funkcji if zapomnialem zamknac nawias zamknij go na koncu i sprawdz czy dziala
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
zrobilem cos takiego ale jest wrong data type in argument in_array :/
[php:1:e4f16b701b] <? include('dane.php'); $formularz="<form action=loguj.php method=post><br> Login:<br><input type=text name=login size=20><br> Haslo:<br><input type=text name=haslo size=20><br> <input type=submit value=Loguj></form>"; echo "$formularz"; if (isset($_POST['login']) && isset($_POST['haslo'])) { if ( in_array ($_POST['login'] , $loginy)) { $value=array_search($_POST['login'], $loginy); if ($_POST['haslo']==$hasla[$value]) { echo 'uzytkownik zalogowany'; } else { echo 'Podany login lub haslo sa niepoprawne'; } } } ?> [/php:1:e4f16b701b] |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprobuj zanim wstawisz $_POST['login'] przypisac do jakiejs zmiennej np $login
![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 00:26 |