![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
jestem świezy w PHP jak wiosenny szczypiorek więc nie bijcie mnie od razu (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Mam małą bazę Mysql z kilkoma tabelami - z jednej z nich robie cos na ksztalt raportu. Tabela zawiera nazwiska pracowników oraz dane do nich przypisane - czyli kazdy z pracownikow w tej tabeli ma kilka kilkanascie wpisow (linijek) w tabele. Nastepnie probuje wygenerowac z niej raport: $sub_hist=mysql_query(" select name,start_date,end_date,days_amount,source_year,type_of from history,users where users.manager_id='$alias' and users.alias=history.alias ORDER BY users.last_name "); Uzytkownik loguje sie ( zmienna alias ) i wyswietla mu sie okreslony raport dotyczacy jego pracownikow. dzieje sie to narazie w oparciu o taki kod: echo "<table border='0' width='100%' bgcolor='#E8E8E8'><tr><td><font face='Verdana' size='2' color='black'> Holiday history for <b>$imie $nazwisko:</b> <br><BR>"; echo "<table border='4' width='100%' CELLPADDING=3 align='center'>"; echo "<tr bgcolor='FF6600'><font face='Verdana' size='2' color='003399'> <td><H5>Imie, nazwisko<br>/Name </H5></td> <td><H5>Data rozpoczecia<br>/Beginning date </H5></td> <td><H5>Data zakonczenia<br>/Finish date</H5></td> <td><H5>Ilosc dni<br>/Total</H5></td> <td><H5>Urlop za rok:<br> /Holidays for year:</H5></td> <td><H5>Typ nieobecnosci<br> /Type of absence</H5></td>"; while ($row = mysql_fetch_array($sub_hist)) { echo "<tr bgcolor='#F8F8F8'><td><font face='Verdana' size='2'>"; echo $row['name']; echo "</td><td><font face='Verdana' size='2'>"; echo $row['start_date']; echo "</td><td><font face='Verdana' size='2'>"; echo $row['end_date']; echo "</td><td><font face='Verdana' size='2'><b>"; echo $row['days_amount']; echo "</td><td><font face='Verdana' size='2'>"; echo $row['source_year']; echo "</td><td><font face='Verdana' size='2'>"; echo $row['type_of']; echo "</td></tr>"; } echo "</table>"; I tu sie zaczynaja schody - wszystko laduje w jednej tabeli - a ja bym chcial przy kazdej zmianie nazwiska pracownika zeby tworzyla sie osobna tabela z danymi tylko dla tego pracownika. Czyli co nowa osoba to nowa tabelka z jej danymi. domyslam sie ze While by mi pomogl ale nie bardzo wiem jak to ugryźć zeby komenda "chodziła" po danych z sql query sprawdzala nazwisko i grupowal po nazwisku oraz wyswietlala oddzielne tabele. Pomozcie bo nie bardzo wiem z ktorej strony zaczac... Pozdrawiam Pietka |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bardzo wiem o czym piszesz ale to co starasz się zrobić popularnie nazywa się grid wpisz w google: grid lub data grid. Zobacz jak tam rozwiązane są pewne problemy, możliwe że nie znajdziesz odp. na Twoje pytanie ale przyda ci się uwierz mi ;]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok zaraz popatrze.
najprosciej jak mozna - mam dane z tabeli mysql - w niej bardzo wiele wpisow dla roznych osob - generuje raport gdzie grupuje dane po osobie i dla kazdej osoby wyswietlam oddzielna tabelke na stronie gdzie kazdy wpis z mysql jest w nowym rzedzie tabeli html... mam nadzieje ze teraz napisalem jasniej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Data grid juz szukam (IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) ! Ten post edytował pietka.77 18.01.2011, 13:25:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 02:41 |