![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Próbuję wyświetlić dane zawarte w pliku tekstowym, do tego celu mam pliki graficzne oraz plik.txt w tym samym folderze: plik.txt: Kod img.jpg 1234.JPG cos99.jpeg Docelowo mają wyświetlić się tylko pozycje, które istnieją na serwerze: Np. istnieją pliki img.jpg, img_1.jpg, img_2.jpg, więc 1 linijka: Kod img.jpg,img_1.jpg,img_2.jpg Jeżeli istniałbym plik img_3.jpg, to również powinien się wyświetlić. Wykombinowałem coś takiego, ale to dużo za mało (wykaz wierszy, rozdzielenie rozszerzenia):
Będę wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
I w czym tkwi problem?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I w czym tkwi problem? Jak widać moja znajomość PHP jest praktycznie zerowa. ![]() Bardzo prosiłbym o jakieś "łopatologiczne" podpowiedzi/wskazówki. Prawda jest taka, że tylko raz potrzebuję wygenerować taki plik, aby zaimportować dane (nauka PHP - nawet podstaw - na pewno nie zajęłaby mi paru minut). Fragment kodu, który przestawiłem udało mi się posklejać z różnych poradników. Ewentualnie proszę o podpowiedź ile może kosztować wykonanie takiego skryptu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aby wyświetlić wszystko co w folderze oprócz plik.txt:
Czy to ma działać tak, że wyświetla tylko te pliki które są wymienione w plik.txt (no i oczywiście istnieją) ![]() Ten post edytował sadistic_son 18.01.2011, 00:09:02 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Aby wyświetlić wszystko co w folderze oprócz plik.txt: Czy to ma działać tak, że wyświetla tylko te pliki które są wymienione w plik.txt (no i oczywiście istnieją) ![]() Dziękuję za pomoc, ale chyba źle wytłumaczyłem. Chodzi o wylistowanie pozycji (nie o wyświetlanie obrazków). Tzn. przykładowo w pliku txt w pierwszej linijce jest "zdjecie1234.xyz", to skrypt: 1. Sprawdza czy istnieje plik zdjecie1234_1.xyz i jeśli tak, to wyświetla w 1 wierszu: Kod zdjecie1234.xyz,zdjecie1234_1.xyz 2. Sprawdza czy istnieje zdjecie1234_2.xyz i jeśli tak, to wyświetla w 1 wierszu: Kod zdjecie1234.xyz,zdjecie1234_1.xyz,zdjecie1234_2.xyz 3. Itd. - aż do momentu kiedy nie będzie już klejnego pliku _X i aby dla każdej linijki działo się to z automatu. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
pathinfo + pętla, skleić sobie stringi potrafisz?
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
pathinfo + pętla, skleić sobie stringi potrafisz? ![]() A czy ta funkcja nie wyświetla składowych ścieżki do pliku? Mam nazwy plików (lub mogą to być linki) i chodzi o operowanie na nich (nie odwoływanie się do ścieżki). Ale zapewne coś źle rozumuję. Przejrzałem kilka skryptów pathinfo z mauala i powiem szczerze, że to dla mnie czarna magia. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba lepiej file_exists zamiast patchinfo w tym przypadku.
-------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]()
|
|
Cytat Mam nazwy plików (lub mogą to być linki) i chodzi o operowanie na nich (nie odwoływanie się do ścieżki). No właśnie. A tą funkcją zdobędziesz nazwę bez rozszerzenia i dopiszesz sobie na końcu licznik. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Nie prowadzimy wycen na forum.
Stwórz ogłoszenie na Giełdzie Ofert. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Nie prowadzimy wycen na forum. Stwórz ogłoszenie na Giełdzie Ofert. Ok, dziękuję za pomoc. Tak też zrobię. Proszę: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=167989 Ten post edytował em.pe 18.01.2011, 15:10:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja znam cenę. Znowu brak przynajmniej jednego zera.SZKODA GADAĆ!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 07:02 |