![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 1 Dołączył: 19.04.2004 Skąd: Bytom Odrz. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ... robie sobie licznik odwiedzin ale chce zaby punkty do licznika z jednego ip mozna bylo naliczac tylko raz... w tym celu zrobilem sobie baze textowa z ipekami ... teraz tak pokaze jak to ma wygladac ...
-Patrzy na ip uzytkownika -wyszukuje w bazie -jesli ip nie ma w bazie dopisuje go do bazy i nabija punkt do licznika -jesli ip jest w bazie pokazuje tylko liczbe ip w bazie oddzielone są znakami "#" (bez "") licznik mam wiec potrzeba mi tylko tej funkcji ktora wyszukuje zwrotu w bazie -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mysle ze chodzi ci o :arrow: [manual:82b5938899]explode[/manual:82b5938899]
Jeżeli nie to pisz to napewno pomogę. Wtedy dajesz tak: [php:1:82b5938899]<?php $zmienna = explode( "#", $zmienna ); ?>[/php:1:82b5938899] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 1 Dołączył: 19.04.2004 Skąd: Bytom Odrz. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:944790d9c3]<?php
$plik_z_IPekami=fopen("ip.txt","r"); $ip=explode("#",$ip); fclose($plik_z_IPekami); echo($ip) ?>[/php:1:944790d9c3] po wpisaniu takiego kodu na stronie wyswietla mi sie napis "Array" ... zastanawia mnie tylko czy to wyszukuje ip'kow w tej bazie [php:1:944790d9c3]<?php $plik=("ip.txt","r"); if $ip=explode("#",$plik); { ... } //nie doliczaj else { ... } || {...} //doliczaj i dopisz ip do bazy ?>[/php:1:944790d9c3] czy takie cos bedzie dzialac? moze mi ktos wytlumaczyc dzialanie explode ? bo z tego manuala nie za wiele zrozumialem ... tak w 3 slowach o co chodzi w tym explode :/ bardziej bym sie cieszyl gdyby to byla tablica i wtedy mozna by uzyc funkcji "search_array" ale nie wiem jak zrobic zeby dopisywać ip do tablicy :/ -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2004 Skąd: Szczecin|Bukowe Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Explode-jezeli mamy ciąg znaków, odzielonych opdowiednim separatorem, możemy podzielić go na odzielne słowa zapisane np w tablicy:
[php:1:9f0d8f4832] $ciag="zzz - xxx- ccc-"; $slowa=explode("-", $ciag); [/php:1:9f0d8f4832] Co daje w efekcie [php:1:9f0d8f4832] $slowa[0]=zzz; $slowa[1]=xxx; $slowa[2]=ccc; [/php:1:9f0d8f4832] -------------------- "Unix is like a vigvam - no windows, no gates, Apache inside"
Warsztat: Windows XP PE | Dreamweaver | Apache 1.3.29 | PHP 4.3.4 | Araneae | MYSQL 4 | Visual Studio | Dev-C++ [b]Programowanie: llllll 40% |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 335 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ipiki z pliku expoldujesz i masz tablicę. Tablicę porównujesz z ip osoby która weszła na stronę.
|
|
|
![]()
|
|
mam nowe pytanie co do licznika ... jak zrobic licznik ktory bedzie pokazywal ile razy dany uzytkownik byl na stronie ? tzn ma to wygladac taK: "jestes na tej stronie po raz : $liczba "
-------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2004 Skąd: Szczecin|Bukowe Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bylo na foro wiele razy, tylko z inną nazwą zmiennych, zobacz np tutaj:
http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=15004&...ghlight=licznik -------------------- "Unix is like a vigvam - no windows, no gates, Apache inside"
Warsztat: Windows XP PE | Dreamweaver | Apache 1.3.29 | PHP 4.3.4 | Araneae | MYSQL 4 | Visual Studio | Dev-C++ [b]Programowanie: llllll 40% |
|
|
![]()
|
|
albo ja zle zrozumialem tamten topic albo ty zle zrozumiales mnie ... chodzi mi o to zeby kazdy uzytkownik widzial inna liczbe ... chodzi o to zeby liczone byly wejscie jednego uzytkownika... np. ja na tej stronie bylem 100 razy a ty 50 a jescze inny gosciu 1234 razy... chce zeby liczone bylo dla kazdego uzytkownika osobno ;/
-------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Postów: 0 Pomógł: Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to mimo ze IP JEST w tablicy to go zawsze dopisuj (tylko nie zliczaj go do odwiedzin globalnych), potem po explodzie petla for policz sobie ile jest IPkow takich samych jak obecny i juz.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 19:32 |