![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jestem tu pierwszy raz, i nie wiem czy do dobrego działu (przedszkole) ale zaawansowany jestem raczej średnio. Do rzeczy: trafiłem na nieoczekwany problem, rzecz dotyczy obróbki custom-loga na apache. Chodzi o to że w obrabianym logu chcę zastąpić scieżkę do pliku tekstem np: C:/www/index.php --> Strona startowa - chodzi o skrypt kto sie logował i co robił. $n = count($Dane); for($i=0;$i<$n;$i++) { $wiersz = $Dane[$i]; list($user,$data,$godz,$plik) = explode("|",$wiersz); if($plik=="C:/WWW/index.html") echo"<tr><td>$user</td><td>$data</td><td>$godz</td><td>Strona startowa</td></tr>"; } $Dane to tablica zawierajaca log. Problem w tym ze ten warunek w IF nie działa... z każdym innym typem danych np. $user jest OK a z ze sciezkami do pliku nie. Jak to obejść? probowałem na rózne sposoby (apostrofy itp) i nic nie wykombinowałem. Proszę o wsparcie bo nie pośpię dzisiaj... Pozdrawiam ddkd |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
A co zobaczysz gdy wyświetlisz zmienną $plik nad warunkiem? Czy aby na pewno warunek musi być spełniony?
![]() PS. Korzystaj z BBCode
Powód edycji: [Daiquiri]:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dostaję wylistowane w petli for ścieżki do plików np:
C:/Program Files/Apache Software Foundation/Apache2.2/error/auth.html C:/WWW/index.html C:/WWW/index2.php C:/WWW/menu_lewa.php C:/WWW/strona C:/WWW/grafik_op.php C:/WWW/grafik_GE.php C:/WWW/analiza.php C:/WWW/index1.css C:/WWW/operacyjne.php po prostu chcę te sciezki z loga przerobić na ich opisy np C:/WWW/index.html na "strona startowa" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Wobec tego, warunek powinien zadziałać. Jak wygląda u Ciebie $Dane[i], tak: $Dane[0] = 'user|data|godz|C:/WWW/index.html'; ?
Popraw ten BBCode! ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wobec tego, warunek powinien zadziałać. Jak wygląda u Ciebie $Dane, tak: $Dane[0] = 'user|data|godz|C:/WWW/index.html'; ? dokładnie tak wygląda ale ten warunek jest nie wiem dlaczego martwy. Co ciekawe warunek działa jak argumentem if jest zmienna np user albo godz. A jak argumentem jest scieżka - nie działa. Może jakies ustawienia w php.ini? sam już nie wiem, przeciez to prosta formuła... wydawało by się. Cytat Popraw ten BBCode! ![]() sorry - to mój debiut, poprawię się ![]() będę wdzięczny za wszelką pomoc, lecę z nóg (siedzę nad tym od południa) ale jutro wrócę do tematu, jesli ma ktoś pomysł co z tym zrobić - będę wdzięczny pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował CuteOne 16.01.2011, 01:30:45 |
|
|
![]()
|
|
Z ciekawości przetestowałam u siebie:
... i działa ![]() |
|
|
![]()
|
|
Witam ponownie - dzięki za sugestie, dało mi to do myslenia że faktycznie jak się wpisze "z palca" zawartość rekordu $wiersz to skrypt działa. pomyslałem że może w pliku loga sa jakieś dodatkowe niewidoczne znaki na końcu wiersza i okazało się ze talk! sprawę rozwiazała funkcja trim()
wystarczyło zrobić: i jest OK ![]() dzieki za sugestie pozdrawiam ddkd |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:25 |