![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, mam tablicę zawierającą jakieś elementy. Chciałbym użyć tych elementów jako nazw zmiennych. Dla zwizualizowania:
CODE <? $a = 1; $b = 2; $c = 33; $zmienne = array('$a',$b'$c'); foreach ($zmienne as $linia) { echo 'Zmienna o nazwie '.$linia. 'ma wartość: ' .$linia'; } ?> Jak zmodyfikować ten kod, bym otrzymał taki wynik: "Zmienna o nazwie $a ma wartość 1" |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 24 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pomijając celowość i inne sposoby można tak Twoim kodem
Ten post edytował kalmaceta 15.01.2011, 22:04:24 -------------------- kAlmAcetA
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety ten sposób nie działa. Pomógł mi już jednak użytkownik lobopol. Dopiero uczę się programowania i problemem był sposób mojego myślenia
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 32 Dołączył: 14.04.2008 Skąd: Lenkowski.net Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To proponuję Ci byś nie zaczynał od PHP. No chyba że chcesz się do tego ograniczyć.
PHP to bardzo prosty język, nie każe Ci pamiętać o typach zmiennych i innych "bzdetach" które bzdetami nie są ![]() Ja od PHP zacząłem i ciężko było mi polubić Cpp czy nawet Pascala... -------------------- Wpadaj na mój kanał o PHP. Dużo mięsa 🥩!
|
|
|
![]()
|
|
@MWL: zależy mi na poznaniu php z tego względu, że pracuję jako grafik/webmaster/frontend developer czy jak tam mi na drzwiach napiszą
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 24 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety ten sposób nie działa. Pomógł mi już jednak użytkownik lobopol. Dopiero uczę się programowania i problemem był sposób mojego myślenia ![]() jak nie działa, jak działa http://codepad.org/etZJQzoZ -------------------- kAlmAcetA
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 2 Dołączył: 2.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
jak nie działa, jak działa http://codepad.org/etZJQzoZ Napiszę inaczej. Działa nie poprawnie. Popatrz na wynik skryptu: 1Zmienna o nazwie $a ma wartość: 2Zmienna o nazwie $b ma wartość: 33Zmienna o nazwie $c ma wartość: A powinno być Zmienna o nazwie $a ma wartość: 1 Zmienna o nazwie $b ma wartość: 2Zmienna o nazwie $c ma wartość: 33 |
|
|
![]()
|
|
-------------------- kAlmAcetA
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapamiętaj sobie jedno: nadużywanie szeroko pojętej magii czy dynamiczności języka (PHP jest aż za bardzo dynamiczny) prędzej czy później prowadzi do problemów.
Jeżeli nagle okaże Ci się, że ta tablica będzie musiała zawierać 4234 elementów i nie chce Ci się wielokrotnie przepisywać jakby na to nie patrzeć tego samego oznaczać to będzie mniej-więcej tyle, że zrypane masz już same założenia i taki kod w ogóle nigdy nie powinien powstać. Ten post edytował Crozin 17.01.2011, 14:53:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.07.2025 - 11:09 |