![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie
Jestem początkującym programistą php i chciałem żebyście wyjaśnili mi jedną sprawę. Otóż jakiś czas temu oglądałem dość spory portal napisany w php. Z tego co zdołałem zobaczyć za obsługę całego serwisu odpowiadał plik index.php. Adresy URL z kolei zmieniały się w pasku przeglądarki, choć na serwerze nie było plików o takich nazwach. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić w jaki sposób były generowane te strony i adresy? Chodzi o generalne założenia lub jakieś informacje w sieci, bo zapewne nie jest to rzadkie rozwiązanie a nie bardzo wiem czego mam szukać u "wujka Google". |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mod_rewrite + przyjazne urle
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie chodzi mi o przepisywanie adresów, ale sposób w jaki generowane są strony bez osobnych plików do każdej
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Pokaż jakie linki masz na myśli.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 21 Dołączył: 28.11.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 2 Dołączył: 16.09.2010 Skąd: Uć Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz wszystko trzymać w pliku index.php a nie pomogła ci rada kolegi który napisał wyżej (zresztą słusznie). Możesz wykorzystać case dzięki któremu przeniesiesz się do danego fragmentu kodu i tym samym strony. Odnośniki muszą być wtedy w takiej postaci:
<a href="index.php?s=nazwa case">Twoja nazwa linku</a> case 'nazwa case': Poczytaj sobie o tym. To tylko dobre dla małych stron albo paneli administracyjnych. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 32 Dołączył: 14.04.2008 Skąd: Lenkowski.net Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli jednak to nie są GET'y (czyli np. nie index.php?a=b, ale index.php/cos/innego) to możesz to obsłużyć za pomocą wyciągania danych ze zmiennej $_SERVER (chyba element tablicy uri byłby tu najlepszy).
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.09.2025 - 21:40 |