![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chcę napisać skrypt który w polu formularza, sprawdzi mi czy owe słowo: 1. jest słowem, nie jest liczbą czy zbiorem innych znaków. 2. ma min 3 litery [nie znaki] 3. Nie jest czymś mieszanym [abc123] 4. wyrzucać błąd. Jednym słowem, w polu imię mogą być tylko litery i nic innego. Zrobiłem już skrypt, ale niestety przepuszcza mi wyrażenia mieszane np [zbc123] a nie powinien. Pomożecie? Już trochę kombinowałem co jest nie tak, więc teraz wygląda jak wygląda. Chodzi o pole "imię" Kod <head>
<meta http-equiv="wiek-Type" wiek="text/html; charset=iso-8859-2" /> <style type="text/css"> label { display: block; margin: 2px; } </style> <script type="text/javascript"> window.onload = Laduj; function Laduj(){ document.forms['dodawanie_posta'].onsubmit = Verify; } function Verify(){ var nick = document.forms['dodawanie_posta'].nick.value; var imie = document.forms['dodawanie_posta'].imie.value.length; var imie1 = document.forms['dodawanie_posta'].imie.value; var wiek = document.forms['dodawanie_posta'].wiek.value; if (nick == "") { document.forms['dodawanie_posta'].nick.style.border = "2px solid #FF0000"; alert('Wpisz Nick!'); return false; } else if (wiek == "") { document.forms['dodawanie_posta'].wiek.style.border = "2px solid #FF0000"; alert('Wpisz wiek!'); return false; } else if (imie < 3) { document.forms['dodawanie_posta'].imie.style.border = "2px solid #FF0000"; alert('Wpisz imie!'); return false; } else if (!isNaN(imie1)) { document.forms['dodawanie_posta'].imie.style.border = "2px solid #FF0000"; alert('Wpisz imie!'); return false; } else { return true; } } </script> </head> <body> <form method="post" action name="dodawanie_posta"> <label>Nick: <input type="text" name="nick" value /></label> <label>imie: <input type="text" name="imie" value /></label> <label>wiek: <input type="text" name="wiek" value /></label> <input type="submit" value="dodaj" /> </form> </body> </html> Ten post edytował 8005macgyver 15.01.2011, 23:01:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, wybacz oczywiście java skrypt, natomiast jestem świeży, jak powinien wyglądać owy skrypt?
Napisałem coś takiego, ale nie działa: Kod <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" lang="pl-PL">
<head> <meta http-equiv="nazwisko-Type" nazwisko="text/html; charset=iso-8859-2" /> </style> <script type="text/javascript"> window.onload = Laduj; function Laduj(){ document.forms['dodaj'].onsubmit = Verify; } function Verify(){ var imie = document.forms['dodaj'].imie.value.length; var nazwisko = document.forms['dodaj'].nazwisko.value; var wiek = document.forms['dodaj'].wiek.value; var litery = /^[A-Za-za]+\s{0,1}[a-zA-za]*$/; var error = false; if ( (imie == "") || (imie < 3) || (imie(litery) == false)) { document.forms['dodaj'].imie.style.border = "2px solid #FF0000"; alert('Wpisz Imię!'); error = true; } if (nazwisko == "") { document.forms['dodaj'].nazwisko.style.border = "2px solid #FF0000"; alert('Wpisz Nazwisko'); error = true; } if (wiek == "") { document.forms['dodaj'].wiek.style.border = "2px solid #FF0000"; alert('Wpisz Wiek'); error = true; } if (error) { return false; } } </script> </head> <body> <form method="post" action name="dodaj"> <label>Imię <input type="text" name="imie" value /></label> <label>Nazwisko <input type="text" name="nazwisko" value /></label> <label>Wiek <input type="text" name="wiek" value /></label> <input type="submit" value="dodaj" /> </form> </body> </html> Ten post edytował 8005macgyver 16.01.2011, 15:28:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 15:17 |