![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 2 Dołączył: 5.12.2010 Skąd: Fulda Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładne wytłumaczenie: Po wpisaniu w terminalu "calendar" wyświetlają się ciekawostki ze świata, ja chce je odczytać przez PHP i w czasie 10 sekund kolejno wysyłać na serwis blip. Nie mam dostępu do pojedynczych ciekawostek po wpisaniu calendar | grep 15 wyświetlają się same wszystkie ciekawostki na dzień 15 czyli dzisiejszy. Ten post edytował Saki 15.01.2011, 00:39:36 -------------------- Moje serwisy: services.itunix.eu | spytajsie.com
Server: Debian; Desktop: Mac Mini 10.8.1, ArchLinux XFCE |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. exec
Cytat Return Values: The last line from the result of the command. [...] 2.
Ten post edytował Crozin 15.01.2011, 00:22:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zważywszy, że skrypt ma limit czasu zazwyczaj to obawiałbym się o to, czy zdołasz wyświetlić wszystkie w ciągu jego trwania. Ogólnie stworzyłbym sobie tablicę wyników z grepa i w pętli leciał po kolejnych indeksach bo to najprostsze rozwiązanie.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 2 Dołączył: 5.12.2010 Skąd: Fulda Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zważywszy, że skrypt ma limit czasu zazwyczaj to obawiałbym się o to, czy zdołasz wyświetlić wszystkie w ciągu jego trwania. Ogólnie stworzyłbym sobie tablicę wyników z grepa i w pętli leciał po kolejnych indeksach bo to najprostsze rozwiązanie. To nie limit czasu tylko czas do wyswietlenia kolejnej ciekawostki, Czyli najpier pierwsza ciekawostka za 10 sekund następna itd... ################################################## 2.
Działa! Dziękuje za szybką pomoc ![]() Ten post edytował Saki 15.01.2011, 01:32:18 -------------------- Moje serwisy: services.itunix.eu | spytajsie.com
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Nie pisałem o sleep jako limicie, tylko limicie czasu działania skryptu. Chcesz ciekawostki puszczać co 10 sekund, a domyślnie skrypt może się wykonywać 30, więc nie dojdzie nawet do 4 wpisu w tej tablicy i skrypt się wysypie z powodu przekroczenia dozwolonego czasu działania. Zmniejsz sleep, zwiększ czas wykonywania skryptu lub kombinuj inaczej. Jest kilka sposobów jeszcze na to, w tym mój ulubiony i najbardziej niebezpieczny zarazem - wywołanie ze sleepem i exit samego siebie. Ale to jest ryzyko, gdyż tworzysz potencjalnie działający w nieskończoność skrypt
![]() PS: Widziałem Twój post nie poprawiony (godzinę temu), gdzie jeszcze się wkurzałeś, że nadal kod nie działa. Cieszę się, że zauważyłeś swojego babola. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Nie pisałem o sleep jako limicie, tylko limicie czasu działania skryptu. Chcesz ciekawostki puszczać co 10 sekund, a domyślnie skrypt może się wykonywać 30, więc nie dojdzie nawet do 4 wpisu w tej tablicy i skrypt się wysypie z powodu przekroczenia dozwolonego czasu działania. Zmniejsz sleep, zwiększ czas wykonywania skryptu lub kombinuj inaczej. Jest kilka sposobów jeszcze na to, w tym mój ulubiony i najbardziej niebezpieczny zarazem - wywołanie ze sleepem i exit samego siebie. Ale to jest ryzyko, gdyż tworzysz potencjalnie działający w nieskończoność skrypt ![]() PS: Widziałem Twój post nie poprawiony (godzinę temu), gdzie jeszcze się wkurzałeś, że nadal kod nie działa. Cieszę się, że zauważyłeś swojego babola. Ale ja w configu php zmieniłem czas wykonywania skyptu na 1min. Zmieniłem sleep na 2 sekundy ![]() Ten post edytował Saki 15.01.2011, 09:25:16 -------------------- Moje serwisy: services.itunix.eu | spytajsie.com
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 13:18 |