![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 14.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
podczas robienia strony phpBB, chciałem zmienić tło głównego obrazka które jest dostępne. Problem w tym ze przeleciałem masę stron i niestety nic nie działa więc myślę że tutaj znajdę pomoc. Problem jest następujący : Tutaj jest kod źródlowy mojej strony : body { /* Text-Sizing with ems: http://www.clagnut.com/blog/348/ */ font-family: "Lucida Grande", Verdana, Helvetica, Arial, sans-serif; color: #8391a7; background-color: #1c1c1c; font-size: 62.5%; /* This sets the default font size to be equivalent to 10px */ margin: 0; width: 800px; margin-left: auto; margin-right: auto; background: black url('styles/codeblack/theme/images/bg.gif') repeat-y scroll top; } no i jest pytanie a dokładnie kilka : Znalazłem w sieci taki przykładowy obrazek i chciałbym go ustawić jako tło główne forum i robię tak : Wchodzę jako administrator na stronę : zakładka Style, następnie na panelu bocznym biorę zestaw obrazków i wybieram "edycję" w linijce nazwy mojego stylu czyli codeblack. tam wybieram na górze : "dodatkowy obrazek nr. 5 (zaznaczam to i biorę "wybierz plik' i wyślij, plik sie nazywa 1294950805.jpg) i tak importuje plik. Gdy plik jest już na stronie cały czas nie umiem napisać odpowiedniego skryptu aby wyświetlił się ten obrazek jako tło forum (jbc chodzi o to co pokazuje biała strzałka na tym obrazku : http://img442.imageshack.us/img442/9812/beztytuucal.png ) z góry dziękuje za odpowiedź i poświęcony czas, sorry za lekko chaotyczny post ale dopiero od niedawna mam styczność z phpBB Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 69 Dołączył: 23.10.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Weź po prostu wgraj na serwer to folderu ./styles/codeblack/theme/images/ swoj nowy obrazek, a następnie w stylu ( to co wkleiłeś ) zamień "bg.gif" na nazwę nowego pliku.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 14.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, tylko że nie umiem właśnie wgrywać plików na serwer do odpowiedniego folderu, mógłbyś wytłumaczyć jak to się robi ? dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 2 Dołączył: 5.12.2010 Skąd: Fulda Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chciałem zmienić tło głównego obrazka body { /* Text-Sizing with ems: http://www.clagnut.com/blog/348/ */ font-family: "Lucida Grande", Verdana, Helvetica, Arial, sans-serif; color: #8391a7; background-color: #1c1c1c; font-size: 62.5%; /* This sets the default font size to be equivalent to 10px */ margin: 0; width: 800px; margin-left: auto; margin-right: auto; background: black url('styles/codeblack/theme/images/bg.gif') repeat-y scroll top; } Jeżeli dobrze zrozumiałem chodzi Ci o zmianę tła na stronie, w tym celu: Zamień: background: black url('styles/codeblack/theme/images/bg.gif') repeat-y scroll top; Na background-image:url('ścieżka/do/nowego/obrazka/tla.gif') repeat; Ten post edytował Saki 15.01.2011, 01:45:37 -------------------- Moje serwisy: services.itunix.eu | spytajsie.com
Server: Debian; Desktop: Mac Mini 10.8.1, ArchLinux XFCE |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
ok, tylko że nie umiem właśnie wgrywać plików na serwer do odpowiedniego folderu, mógłbyś wytłumaczyć jak to się robi ? dzięki. Nie przesadzaj... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jeżeli dobrze zrozumiałem chodzi Ci o zmianę tła na stronie, w tym celu: Zamień: background: black url('styles/codeblack/theme/images/bg.gif') repeat-y scroll top; Na background-image:url('ścieżka/do/nowego/obrazka/tla.gif') repeat; dałem tak jak napisałeś : (1295090585.gif to jest ten obrazek wrzucony na serwer) background-image:url('styles/codeblack/theme/images/1295090585.gif') repeat; i niestety dalej nie działa ![]() moze bardziej będzie pomocne gdy wrzucę cały kod źródłowy ? http://www.speedyshare.com/files/26237628/..._black_code.txt Na dodatek usunałem ze skryptu linijke : "background-color: #1c1c1c;" ale to także nie pomaga z góry dzięki za pomoc Ten post edytował ziomek1111 15.01.2011, 12:32:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 08:03 |