![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 12 Dołączył: 14.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, wszystkich forumowiczów, często przeglądam forum w poszukiwaniu odpowiedzi na dręczące mnie pytania, lecz teraz nie odnalazłem odpowiedzi.
Potrzebuje wyswietlic dane które są ilorazem 2 kolumn, segregując je. Wygląda to tak: ID | Posty | Tematy | 1 |10 | 2 | 2 |15 | 3 | Rekordów jest kilkaset... Utworzyłem moduł wyświetlający osoby z największą ilością tematów i postów, ale jak utworzyć z najwieksza iloscia postow/temat? Wyswietlic segregujac po ID wystarczy CODE $result = mysql_query("SELECT id, posty, tematy ORDER BY id DESC LIMIT 0,10"); $i = $row['id']; $p = $row['posty']; $t = $row['tematy']; $pt = round($p/$t, 1); while( $row = mysql_fetch_assoc( $result )) { echo "<tr>"; echo "<td>$i</td>"; echo "<td>$pt</td>"; echo "</tr>"; } Ale jak segregować wg zmiennej pt? A może otworzyć w bazie dodatkową tabelę, która będzie liczyła iloraz? Z góry dzięki za każdą pomoc (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 12 Dołączył: 14.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, o to chodziło, chyba czeka mnie dogłębna nauka mySQLa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:15 |