![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 218 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2004 Skąd: Słupsk, Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
troche to dziwne, ale wywala mi nastepujacy blad:
[php:1:13e8c9e9e2]<?php Notice: Undefined index: akcja in C:Program FilesOmniSecurehtdocspeindex.php on line 2 ?>[/php:1:13e8c9e9e2] grzyb polega na tym, ze w apachu na linuxie jest wszystko ok... problem polega na tym, ze: domyslam sie, ze moze chodzic o to: stronke otwieram z roznymi parametrami i czasami sa podawane w adresie, a czasem nie i teraz jak odpale stronke bez parametru to ona zamiast sie odpalic normalnie tak jakby tego parametru nie bylo, to ona mi wywala blad, ze tego parametru nie ma ![]() ![]() poczatek stronki to $costam=_GET["jasio"]; i jesli nie ma w adresie zmiennej jasie no to on mi wywala blad ![]() a troche z innej beczki: moze wiecie gdzie jest apache z php na win... bo stronki robie na win, a pozneij je wrzucam na serwer na linuxie, wszystko dzialalo dopoki korzystalem z omni na 2003 rok... pozneij zmienialem date w kompie zeby chodzil (bo chodzil tylko do konca 2003) ale po formacie zainstalowalem nowy na 2004 rok i teraz zonk... bledy wywala... ![]() z gory dzieki za pomoc pozdro Phoenix |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 218 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2004 Skąd: Słupsk, Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
juz sobie poradzielm
![]() wystarczylo w php.ini zmienic display_errors na off tylko dlaczego domyslnie bylo na on, to tego nie kumam pozdrawiam Phoenix |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wlasnie lepiej zmien spowrotem na on tylko wylacz notice:
Kod error_reporting = E_ALL & ~E_NOTICE
bo jak bedziesz mial jakis blad to ci nie bedzie wywalal bledu i nie bedziesz wiedzial co jest zle -------------------- Gentoo Linux 64bit / PHP 5.2 / MySQL 5.1
-> Administracja serwerami Linux i FreeBSD |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
[php:1:e28a1c9ccd]<?php
error_reporting( E_ALL ); $_GET['akcja'] = is_set( $_GET['akcja'] ) : $_GET['akcja'] ? 'default'; switch( $_GET['akcja'] ) { // dalsza czesc kodu ?>[/php:1:e28a1c9ccd]To oznacza: Jeśłi $_GET['akcja'] ma wartość, przypisz tę wartość sprawdzanej zmiennej (innymi słowy nie rób nic), a jełśi wartość nie jest ustawiona, przypisz jej wartośc 'default'. Dzxięki temu mammy pełną kontrolę nad błędami oraz tworzymy profesjonalniejszy i mniej przypadkowy kod. Przypiusywanie [php:1:e28a1c9ccd]<?php $costam = $_GET["jasio"]; ?>[/php:1:e28a1c9ccd]Nie ma sensu. To tylko dublowanie danych, a nic nie zabranie w całym kodzie korzystać z $_GET['jasio'] - dodatkowo, dzięki temu, że zawsze używaśz $_GET, czyt $_POST zawsze wiesz, skąd wziąłeś daną wartość. Przypisywanie jak wyrzej zaciemnia kod. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
hmmm
wpisalem cos takiego (skopiowalem z kilku linijek wyzej): error_reporting = E_COMPILE_ERROR|E_ERROR|E_CORE_ERROR i dziala ![]() ale dzieki za naprowadzenie pozdro Phoenix |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Ukrywanie błędów ie jest sposobem na ich rozwiązywanie
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
jeezu
ucieszylem sie, ze dziala, a on faktycznie mi wszystkich bledow nie ppokazuje... ![]() ![]() pozdro Phoenix |
|
|
![]()
|
|
No weź zerknij do mojego listingu, druga linijka.
Poprawnie napisana aplikacja nie powinna wyświetlać nawet niekontrolowanych "Notice". -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no tak, ale ja mam tych podstron kilkanascie i wolalbym zmienic cos w pliku php.ini, anei w kazdej oddzielnie
![]() pozdrawiam Phoenix |
|
|
![]()
|
|
no to poszukaj error_reporting w php.ini
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no wiem, ze error_reporting... ale co tam wpisac zeby bylo ok
![]() pozdro |
|
|
![]()
|
|
[php:1:22c276780d]<?php
error_reporting( E_ALL ); ?>[/php:1:22c276780d] Cytat error_reporting = E_ALL No troszkę pomyślunku.....
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
nei wiem dlaczego teraz dziala, a jak tak wczesniej dawalem to nie dzialalo
![]() moze gdzies sie wtedy walnalem... dzieki bardzo ![]() i sorki za cale zamieszanie |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 04:50 |