![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć wszystkim. Właśnie kończę się uczyć pierwszego rozdziału z książki "PHP I MySQL Vademecum Profesionalisty Wydanie III" i mam do was pewne pytnako. Czy ten kod może być zapisany w taki sposób?
Ten post edytował crazy_programmer 13.01.2011, 22:36:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 56 Dołączył: 3.06.2010 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co konkretnie masz na myśli?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wcześniej miałem pewien problem. Otóż gdy zmienne utworzyłem w dalszej części skryptu a na początku użyłem instrukcji warunkowej:
Instrukcja ta była umieszczona na początku skryptu. Cały czas wywałało mi błąd. Gdy jednak przeniosłem zmienne na początek skryptu instrukcja warunkowa zaczęła działać. O co chodzi? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 56 Dołączył: 3.06.2010 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi o to, że zmienne przed użyciem muszą zostać zainicjowane. Jeśli ta instrukcja był na początku to porównywałeś zmienne, które nie istnieją stąd błąd (pewnie że zmienna nie istnieje).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbyś 22% co nie? ![]() Cytat Instrukcja ta była umieszczona na początku skryptu. Cały czas wywałało mi błąd. Gdy jednak przeniosłem zmienne na początek skryptu instrukcja warunkowa zaczęła działać. O co chodzi? Pokaż dokładny kod jaki miałeś.Hint: 1. Cena* nie powinna być stałą, a normalną zmienną. 2. Przestrzegaj konwencji nazewnictwa, czyli: $nazwaZmiennej, NAZWA_STAŁEJ |
|
|
![]()
|
|
Wykonująć instrukcję warunkową if i używając funkcji data(), wyświetlany jest blą nieznana zmienna. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Używałeś zmiennych przed ich zadeklarowaniem ($ilosc i $wartosc nie istnieją w momencie ich użycia w linii #6). PHP nie traktuje tego jako błąd (a powinno) i w tle utworzy takie zmienne z wartością 0, co sprawi, że warunek nigdy nie zostanie spełniony.
2. Wszystkie instrukcje kontroler (if, else, for, while, foreach itd.) odnoszą się do dokładnie jednej instrukcji po nich lub jednego bloku kodu ( { ... } ). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
You are crazy_programmer. A gdzie masz wcześniej zdefiniowaną zmienną wartosc? Sprawdzasz zmienna wartosc, która nie istnieje.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za wytłumaczenie
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 16:19 |