![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taki problem: Posiadam stronę, gdzie w pliku pokaz.php są wyświetlane id wg tego, który wybierzemy, np: pokaz.php?id=1 i wyświetla coś. A gdy odpalę sam plik pokaz.php, na górze strony wyświetla mi się błąd. Kod Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in pokaz.php on line 4 A chciałbym aby pokazał mój własny tekst przy `pokaz.php` np: "błąd, wróć do strony głównej"... tu poczatek skryptu pokaz.php:
czyli 4 linijka: Kod while ($y=mysql_fetch_assoc($x)){ I kolejna sprawa, jak zrobić z tego poniżej, aby po wywołaniu: `pokaz.php?id=123` i nie będzie tego ID w bazie, to wyświetli mi błąd? kod skryptu pokaz.php:
Serdeczne dzięki za wszelką pomoc! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 56 Dołączył: 3.06.2010 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod if (empty($id)) { // obsługa błędu } else { // pobranie danych } Drugi problem - skorzystaj z tego http://php.net/manual/en/function.mysql-num-rows.php Ten post edytował vermis 13.01.2011, 22:33:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gdy użyłem tego, co wyżej napisałeś (a próbowałem już tak wcześniej)
to gdy wejdę do `pokaz.php` oprócz tego błędu, który jest w linijce nr 4, pokazuje się to co po winno przy braku ID. A przy nie istniejącym ID, nadal brak błędu... a co do tego problemu z mysql num rows.. to jakaś jeszcze większa podpowiedź?(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) bo nie mam żadnej koncepcji na to :/ PS: dodam, że przy pokaz.php?id=3 (jeżeli istnieje, lub nie istnieje dane ID)<-- nie występuję ten błąd z tą 4 linijka. Ten post edytował br0nks 13.01.2011, 22:47:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 56 Dołączył: 3.06.2010 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Którego pliku używasz? Dałeś kody dwóch plików pokaz.php i nie jestem teraz pewien, w którym jest problem.
|
|
|
![]()
|
|
tak, oba kody są w pokaz.php
PS: gdy dodam coś takiego: Kod if(!empty($_GET['id'])) { echo 'hi jack'; } else { } to przy wpisaniu byle jakiego ID pokazuje zawsze 'hi jack'. Ten post edytował br0nks 13.01.2011, 23:01:12 |
|
|
![]()
|
|
Nie bardzo wiem gdzie masz tą resztę kodu, ale tak powinno działać.
Ten post edytował vermis 13.01.2011, 23:11:40 |
|
|
![]()
|
|
oo super! dzięki wielkie! teraz przy każdym nieistniejącym ID pokazuje to co bym chciał!
ale przy pokaz.php nadal ten błąd co był u góry strony. i przy braku ID jak mógłbym dodać mój własny tytuł strony? BTW: ten kod, który podałeś, to jako zastąpienie tych dwóch, które ja dałem? bo chodzi o to, że ten, który jest na górze strony, on wywołuje mi tytuły stron i id do znaczników meta. a później jest dużo html i ten drugi kod. PS; albo jak zrobić aby przy wejściu do pokaz.php (bez wybranego ID) przenosiło do np id=1 lub do id=0? wtedy dałbym sobie spokój z tym błędem u góry.. :/ PS2: albo właśnie zobaczyłem, że gdy podzielę kod ten, który mi dałeś i wrzucę go na górę, zamiast tam na dól, to błędu nie ma, ale cala strona się pieprzy, przez else {} bo nie zamyka się na górze i lipa. i nie wiem jak to podzielić, aby nie było tego problemu.. haha:D pokombinowałem jakoś i problem rozwiązałem z wyświetlaniem! Mega piękne dzięki!:) Tylko jak ustawić jakiś opis do stron błędu (pokaz.php i id których nie ma)? Bo normalnie pobiera mi się nazwa wyświetlanego tekstu z `$text` i wskakuje na opis... Ten post edytował br0nks 14.01.2011, 00:09:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 09:40 |