![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2004 Skąd: Legnionowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam taki problem: mam scrypt komentarzy i dziala poprawnie wszystko tylko che by zapisywal/odczytywal komentarze w ten sposob by najstarsze byly na koncu a nowe na poczatku... co mam w nim zmienic ? [php:1:d4a2961296] <? $DATADIR="data/"; $FORMAT="<TABLE align="center" WIDTH=95% cellspacing=6 style="border-collapse: collapse" bordercolor="#6585A1" bgcolor="#6585A1" cellpadding="0" border="0"> <TR bgcolor="#6585A1" ><TD bgcolor="#6585A1"><b> <font face="Verdana" size="1" color="#FFCC00">%imie% </font></b> <font face="Verdana" size="1" color="#111111">|</font><font face="Verdana" size="1" color="#800000"><b> </b></font><font face="Verdana"> <span style="font-size: 7pt">%data%</span></font></TD> </TR><TR> <TD bgcolor="#6585A1"><font face="Verdana" color="#d8e6f1" style="font-size: 9pt">%tekst%</font></TD></TR><TR> <TD bgcolor="#6585A1"><font color="#ffffff">_______________________________</font></TD></TR></TABLE></div>"; $commentID="a$commentID"; function displayComments() { global $commentID, $start, $DATADIR, $FORMAT; if(strstr($commentID, "/")) return; if(!file_exists($DATADIR.$commentID)) return; $file=fopen($DATADIR.$commentID, "r"); flock($file, 1); $i=0; while(!feof($file)) { $imie=chop(fgets($file, 1000)); $email=chop(fgets($file, 1000)); $data=chop(fgets($file, 1000)); $comment=chop(fgets($file, 100000)); if(feof($file)) break; $display=$FORMAT; if($email) $mailto="<A HREF="mailto:$email">$email</A>"; $display=str_replace("%imie%", $imie, $display); $display=str_replace("%email%", $mailto, $display); $display=str_replace("%data%", $data, $display); $display=str_replace("%tekst%", $comment, $display); echo($display); $i++; } flock($file, 3); fclose($file); } function displayForm() { global $REQUEST_URI; $len=strlen($REQUEST_URI)-strlen(strchr($REQUEST_URI, "?")); $url=substr($REQUEST_URI, 0, $len); ?> <FORM ACTION="panel_admina.php?id=2121" METHOD=POST> <p> <INPUT TYPE=HIDDEN NAME=COMMENTACTION VALUE=add> </p> <p> <TABLE width="487"> </p> <TR> <TD><table width="90%" border="0" align="center"> <tr> <td><b><font color="#003366" size="1" face="Verdana">Kto:</font></b></td> <td><font face="Verdana" size="1" color="#003366"><b> <input name=f_imie size=35 style="font-family: Verdana; font-size: 10pt; border: 1px solid #DCDEDF; padding-left: 4; padding-right: 4; padding-top: 1; padding-bottom: 1; background-color: #7A97AF"> </b></font></td> </tr> <tr> <td width="9%"><b><font color="#003366" size="1" face="Verdana">Wpis:</font></b></td> <td width="91%"><font face="Verdana" size="1" color="#003366"><b> <textarea name="f_tresc" cols="40" rows="3" style="font-family: Verdana; font-size: 10pt; color: #000000; border: 1px solid #DCDEDF; padding-left: 4; padding-right: 4; padding-top: 1; padding-bottom: 1; background-color: #7A97AF"></textarea> </b></font></td> </tr> <tr> <td> </td> <td><input name="SUBMIT" type=submit value="Dodaj" style="font-family: Verdana; font-size: 10px; color: #FFFFFF; font-weight: bold; border: 1px solid #FFFFFF; padding-left: 4; padding-right: 4; padding-top: 1; padding-bottom: 1; background-color: #003366"></td> </tr> </table> <b></b></TD> <TD><font face="Verdana" size="1" color="#003366"><b> </b></font></TD> <TR> <TD> </TD> <TD> </TD> <TR> <TD></TD> <TD> </TD> </FORM> <div align="center"> <? } if($COMMENTACTION=="add") { $file=fopen($DATADIR.$commentID, "a"); flock($file, 2); $f_tresc=str_replace("n", "<BR>", $f_tresc); $f_tresc=str_replace("r", "", $f_tresc); $f_imie=str_replace("n", "<BR>", $f_imie); $f_imei=str_replace("r", "", $f_imie); $f_email=str_replace("n", "<BR>", $f_email); $f_email=str_replace("r", "", $f_email); fputs($file, $f_imie); fputs($file, "n"); fputs($file, $f_email); fputs($file, "n"); fputs($file, date("H:i d-m-Y")); fputs($file, "n"); fputs($file, $f_tresc); fputs($file, "n"); flock($file, 3); fclose($file); } ?> </div> [/php:1:d4a2961296] |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 335 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapisując tablicę danych do pliku odwróć ją [manual:4c5e1f124f]array_reverse[/manual:4c5e1f124f]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2004 Skąd: Legnionowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie bardzo wiem jak to zastosowac, nie latwiej jest zmienic parametry
a i r ? jesli nie napisz mi jak odwrotnie odczytac tablice wynikow... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat nie bardzo wiem jak to zastosowac, nie latwiej jest zmienic parametry
a i r ? jesli nie napisz mi jak odwrotnie odczytac tablice wynikow... A czy skorzystałeś z linku, który Ci podał m5910? Parametry są omówione dokładnie w manualu. "r" - zapis tylko do odczytu, "a" - tylko do zapisu. -------------------- Don't worry, be happy!
Gadu-Gadu: 1687784 Darmowe komponenty na stronę WWW - licznik księga gości shoutbox chat kalendarz data godzina imieniny IP host przeglądarka odwiedzającego ankieta sonda |
|
|
![]()
|
|
r - tryb odczytu - otwarcie pliku do odczytu, zaczynając od początku pliku
a - tryb dodawania - otwarcie pliku do dodawania zawartości, począwszy od końca istniejącej chodzi mi by tak ustawic parametry by bylo zapisywane od poczatki pliku cos tak pustawialem ale kasowal mi poprzedie wpisy... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie ma takiego parametru dla [manual:3a58eef595]fopen[/manual:3a58eef595], aby uzyskać to co chcesz robić. Musisz to zrobić inaczej.
Było już na forum. :arrow: http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=15171 PS. Szukanie nie boli. -------------------- Don't worry, be happy!
Gadu-Gadu: 1687784 Darmowe komponenty na stronę WWW - licznik księga gości shoutbox chat kalendarz data godzina imieniny IP host przeglądarka odwiedzającego ankieta sonda |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może lepiej użyć funkcji rewind();
http://www.php.net/manual/pl/function.rewind.php Przykład zastosowania: [php:1:941a3ac654]<?php $dane="jakieś dane do dodania"; $plik="plik.txt"; $fp=fopen("$plik", "r+"); rewind($fp); flock($fp, 2); fputs($fp, $dane); flock($fp, 3); fclose($fp); ?> [/php:1:941a3ac654] Funkcja rewind(); powoduje 'przewinięcie' pliku do początku i potem dodajemy jakies dane, zostaną dodane na poczatku pliku. -------------------- Warsztat: Apache 1.3.29 / PHP 4.3.4 / MySQL 3.23.58 / Winsyntax
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:18 |