![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 185 Pomógł: 10 Dołączył: 29.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam bazę kilku tysięcy adresów firm, muszę je teraz uzupełnić o współrzędne geograficzne z google maps z dokładnym położeniem firmy. Wiem jak przenieść marker i pobrać współrzędne ale mam banalny problem z wstępnym wyszukaniem adresu z danych adresowych: miasto, kod, ulica z nr.em. To co wyskrobałem w js wygląda tak: Kod <script type="text/javascript">
function ge(id) { return document.getElementById(id); } var lat=52.173931692568; var lng=18.8525390625; var zoom=10; function load() { if (GBrowserIsCompatible()) { var map = new GMap2(document.getElementById("map")); map.addControl(new GLargeMapControl()); map.setCenter(new GLatLng(lat, lng), zoom); var point = new GLatLng(lat, lng); var marker = new GMarker(point, {draggable: true}); map.addOverlay(marker); GEvent.addListener(marker, "dragend", function() { ge("szerokosc").value = marker.getLatLng().lat().toFixed(4); ge("wysokosc").value= marker.getLatLng().lng().toFixed(4); }); } } </script> |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Skoro masz dane to przyda Ci się geokodowanie. Jest ładnie opisane na stronach dokumentacji do google maps, wraz z przykładami. Dlatego też odsyłam Cię tam. Adres do dokumentacji jest choćby w moim poście, który jest ostatni w temacie do którego zalinkował kolega powyżej.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 3 Dołączył: 4.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam zapoznać się na stronie jest prawie wszystko na temat map google po polsku
![]() http://gmapsapi.com/glowna.html |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:08 |