![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Tak mnie zastanawia w jaki sposób w symfony można chronić dane przed nieautoryzowanym usunięciem. Nie chodzi mi oto, że można powtórzyć żądanie logowania czy też pozwolić użytkownikom o określonych prawach pozwalać na usuwanie danych - te rzeczy są oczywiste. Bardziej mnie interesuje w jaki sposób maskuje się URL itp. Wiem, że może pytanie brzmi lamersko, ale zaczęło mnie to dzisiaj zastanawiać, gdy tak przyjrzałem się różnym projektom w symfony, gdzie usuwanie jest realizowane na zasadzie adresu URL jak example.com/my_module/delete/id/1. Jak widać usuwanie odbywa się po id - które zapewne może być kluczem głównym. Jak widać taki klucz łatwo zgadnąć. Co ciekawe klucze składające się z trzech części również nie są bezpieczne. Więc co, generowanie ich ze znaków losowych. Czy może symfony oferuje jakieś własne mechanizmy zabezpieczeń. Np. trzyma informacje o modelu gdzieś w pamięci itp. ? To są pierwsze dni z symfony - więc stąd moje pytania. Pozdrawiam -------------------- ------
Per Aspera Ad Astra |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 04:47 |