![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2011 Skąd: kierunek-->Południe Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie
Chciałbym osiągnąć efekt: ![]() Wszystko jest pięknie i ładnie do momentu gdy jestem w miejscu zaznaczonym pomarańczową ramką ![]() boxy które są poniżej 'wjeżdżają' na zawartość u góry strony - co jest efektem nieodpuszczalnym. Prosiłbym Was o podanie pomocnej dłoni. Bo powoli wychodzę z siebie. Z góry dziękuję 'pomagającym' :-) ps. czy na forum jest zwyczaj witania się z userami? szukałem ale się nie udało - nie chcąc robić ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pożyczyłem moją magiczną kulę sąsiadowi...będziesz niestety musiał wkleić swój kod...a jeszcze lepiej pokazać to online jak wygląda.
Witam <3, ale nie ma osobnego wątku do przywitania się, z tego co wiem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Między pomarańczową ramką a tymi dolnymi divami powinno być:
Powodzenia ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2011 Skąd: kierunek-->Południe Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Między pomarańczową ramką a tymi dolnymi divami powinno być:
Powodzenia ![]() o.. i to jest rozwiązanie problemu :-) Dzięki serdeczne! Natomiast pozwólcie że zapytam, czy nie można 'zorganizować' tego za pomocą float-ów i czystego CSS-a (tzn bez wstawiania tej linii)? te dwa główne boxy w ramce są - niebieski:
- szary:
Damonsson - moja kula się niestety potłukła stąd pytanie 'w ciemno' ;-) Ten post edytował mos 10.01.2011, 21:35:14 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba projektujesz dla NASA, że taka tajność kodu i udostępniasz co najwyżej 2 id ;P
Dajesz powiedzmy w body {width: 870px} ,czyli robisz "pojemnik" a później do boxów {float:left} i jeżeli kolejny przekroczy te 870px pojemnika, to spadnie w dół. Ewentualnie możesz pokombinować z {clear:both} dodawanym do samych boxów, bez dodatkowego <hr> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
o.. i to jest rozwiązanie problemu :-) Dzięki serdeczne! Natomiast pozwólcie że zapytam, czy nie można 'zorganizować' tego za pomocą float-ów i czystego CSS-a (tzn bez wstawiania tej linii)? Dwa dolne boksy możesz wsadzić do jednego dodatkowego, któremu dasz clear:both Float właśnie działa tak, że objekt jest "latający" inne objekty, które nie mają float zachowują się tak jak by go nie było i włażą pod niego. Dopiero ustawienie jakiegoś elementu z clear:botch powoduje, że kolejne będą ustawiać się pod spodem. No oczywiście dopóki znów nie użyjesz float ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Damonsson oj tam,do NASA daleka droga ;-)
wkleiłem to co 'istotne' wg mnie - żadnej tajemnicy kodu nie ma,bo i po co. Ogólnie zarys jest taki - póki co - header, dwa boxy + stopka. Polecacie wszystko pakować w mniejsze 'pudełka'? html: css:
zasadniczo problem dotyczył FF bo IE 8.x oraz Opera 9.x 'robiły co chciałem' ;-) Wartości height dla boxów są czysto orientacyjne, bo treść będzie zasysana z bazy. Jakaś jeszcze jedna rzecz była, ale uciekło mi... hmm... edyta mówi: już wiem... mam coś takiego:
tylko ze względu na IE który nie chce mi wyśrodkować div-a (#main_page). można to objeść? Ten post edytował mos 10.01.2011, 22:31:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 12:14 |