![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 128 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jakim czasie można się nauczyć PHP obiektowego zaczynajac od podstaw
Czy do obiektowki jest wymagana bardzo dobra znajomość PHP |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
To zależy od człowieka, ale sądząc po pytaniu zajmie Ci to sporo.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
W jakim czasie można się nauczyć PHP obiektowego zaczynajac od podstaw Myślę, że nauczyć można się spokojnie w czasie nie przekraczającym miesiąca. Natomiast umiejętnie stosować - to już lata praktyki. Czy do obiektowki jest wymagana bardzo dobra znajomość PHP Tak. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja powiem inaczej, mianowicie można od razu uczyć się obiektówki. Ja programowania uczyłem się od razu obiektowo. Nie jest wymagana żadna znajomość PHP, bo co da znajomość składni? Umiesz myśleć -> zabierz się za oop, umiesz tylko klepać kod -> zostań tam gdzie jesteś.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 128 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 69 Dołączył: 23.10.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo zamiast się uczyć, tracisz czas na zadawanie pytań
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jedno popołudnie. Serio, wiem z doświadczenia.
To tylko paradygmat, w dodatku bardzo naturalny dla człowieka. W PHP o jest o tyle trudniej, że OOP w PHP strasznie kuleje. Tylko... na co Ci taka informacja? I tak zależy to od Twoich umiejętności. Ten post edytował Crozin 9.01.2011, 22:39:12 |
|
|
![]()
|
|
nono w 1 popołudnie, nie załamuj bo stracę wiarę, że to zrozumiem
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat [...] że to zrozumiem Czyli domniemam, że próbujesz to zrozumieć. Tak więc, może zamiast zadawać głupie i ogólnikowe pytania napisz czego konkretnie nie rozumiesz?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Szybka analiza a możesz uzasadnić? Nie znając tematu nie jesteś sam w stanie określić ile zajmie Ci nauka (chociażby dlatego że nie znasz ogromu materiału), a już na pewno nikt nie jest w stanie stwierdzić tego za Ciebie. Wybacz, ale to pytanie jest idiotyczne. To tak jakbyś pytał ile czasu zajmie nauka matematyki (tak jak pisałem wcześniej - wszystko zależy od człowieka). W jedno popołudnie. Serio, wiem z doświadczenia. (...) Samo opakowanie funkcji w klasę to jeszcze nie OOP. |
|
|
![]()
|
|
Tak, pytanie idiotyczne. Może powinno być: ile Wam to zajęło? Ok, nie ważne:)
Zamiast zadawać głupie pytania zabieram się do nauki. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tutaj masz w miarę przystępnie opisany wstęp jako zarys - przeczytaj cały rozdział a potem po prostu próbuj i próbuj... po prostu z czasem inaczej będziesz tworzył klasy które potem ożywisz do obiektów - w necie jest mnóstwo materiałów o różnych wzorcach projektowych - też warto poczytać - ale to tylko pokazuje ogólne możliwe zastosowania...
Programowanie obiektowe -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi zajęło mniej więcej tyle, co nauka gry w szachy - kilkanaście minut. Ale poznanie nazw bierek i wiedza jak która pełza nie wystarczy, by uczynić z człowieka szachistę - przegra szybko nawet z początkującym amatorem i podobnie jest z programowaniem
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Znajomość i "znajomość" OOP to dwie różne rzeczy. Do tego dochodzą różnice w implementacji między językami, czego sam niedawno byłem ofiarą w jednym z tematów tutaj. Tak więc jak sam widzisz, nawet osoby doświadczone potrafią na czymś się "wywalić"
![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Mi zajęło około 1 nieprzespanego miesiąca z gorączką od nauki, po tym czasie zaskoczyło na stałe
![]() -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 21 Dołączył: 28.11.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ja uczę się już kilka miesięcy i nadal nie wiem jak napisać aplikację w pełni obiektową. Teoria jest, ale tak jak ktoś już wspomniał wcześniej - praktyka to lata nauki. Naprawdę idiotyczne pytanie
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 56 Dołączył: 3.06.2010 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja uczę się już kilka miesięcy i nadal nie wiem jak napisać aplikację w pełni obiektową. W PHP nie da się napisać aplikacji w pełni obiektowej, bo samo php takie nie jest. Co do głównego wątku, to nauczyć się podstawowej składni to można jak ktoś wspomniał w jedno popołudnie. Nauczyć się pisać wydajne i bezpieczne aplikacje to są lata praktyki. I nawet najbardziej doświadczeni ciągle się czegoś uczą. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mam jeszcze do Was prośbę o polecenie dobrej książki do OOP od podstaw. Stron, z których korzystaliście, ebooków.
http://helion.pl/search.cgi?qa=&wsprze...amp;szukaj=php5 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 12:59 |