![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 392 Pomógł: 7 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zazwyczaj jak dodaje nowe wartości do tablicy to posługuję się:
Jak dodać dwie wartości do jednego klucza w tablicy? Próbowałem tak: Ale wtedy mój wynik to: Kod Array A nie o to mi chodzi.( [0] => wartosc [1] => wartosc_2 ) Ten post edytował Szunaj85 10.01.2011, 15:14:18
Powód edycji: [webdice]: Okropny błąd ortograficzny w tytule.
-------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie jest to mozliwe. Mozesz do klucza przypisac tablice w w tej tablicy wartosci, ale to bedzie juz tablica 2-wymiarowa
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 392 Pomógł: 7 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim razie czy dobrze napisałem pustą tablice dwuwymiarową?
Kod $nazwa_tablicy = array(array()array()) I jak powinno wyglądać dodawanie dwóch wartości do tablicy dwuwymiarowej tak, aby przypisać je do jednego klucza?
Ten post edytował Szunaj85 10.01.2011, 15:25:45 -------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 69 Dołączył: 23.10.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zrobić coś takiego:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jak rozumiem to jest pusta tablica dwuwymiarowa.
A jak ma wyglądać dodawanie dwóch zmiennych do tablicy dwuwymiarowej tak, aby przypisać je do jednego klucza? Pewnie za pomocą array_push(). Ten post edytował Szunaj85 10.01.2011, 15:26:07 -------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 69 Dołączył: 23.10.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź co zawiera $tablica po wykonaniu mojego kodu, bo wydaje mi się, że to co chciałeś uzyskać.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tablica wygląda tak:
Kod Array I chyba o to chodziło.( [0] => Array ( [0] => [1] => ) ) Ale jest pusta. Normalnie przy tablicy jednowymiarowej robiłem tak: Ja się pytam jak wygląda dodawanie zmiennych do tablic dwuwymiarowych? ![]() Ten post edytował Szunaj85 10.01.2011, 15:26:22 -------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie byłaby pusta, jakbyś zrobił dokładnie to co Ci podałem.
W moim przykładzie masz podane dwie wartości. Możesz ich tam dopisać więcej. Mogą to być zmienne. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dobra już załapałem. Mam jeszcze jedne problem.
Ale po kolei. - $nazwa tablicy - to nazwa tablicy dwuwymiarowej. W niej są w każdym kluczu wyświetlone 2 zmienne $wartosc i $wartosc_2 - $nazwa_tablicy_2 to inna tablica jednowymiarowa Tak robiłem przy tablicy jednowymiarowej: Chcę teraz porównać zmienną $wartosc_2 z tablicy dwuwymiarowej($nazwa tablicy) ze zmienną $wartosc_3 z drugiej tablicy jednowymiarowej ($nazwa_tablicy_2). Jak to zrobić? Ten post edytował Szunaj85 10.01.2011, 15:16:04 -------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Zamieszałeś strasznie. O ile dobrze widzę i rozumiem, to mówisz o jednym, a kod masz niezbyt pasujący do tego.
Może rozpisz to jakoś ładniej. Pokaż przykładowe tablice i wskaż co chcesz z czym porównać. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mam tablice jednowymiarową $nazwa_tablicy_2:
Oraz tablice dwuwymiarową $nazwa_tablicy: Kod Array I teraz porównać czy wartość 'jeden' z tablicy $nazwa_tablicy jest równa pierwszej wartości z tablicy $nazwa_tablicy_2 i wyświetlić odpowiedni komunikat gdzie zostaną podane 3 wartości (1 wartość z pierwszej tablicy i 2 wartości z drugiej tablicy).( [0] => Array ( [0] => jakaś wartosc 1 [1] => jeden ) [1] => Array ( [0] => jakaś wartosc 2 [1] => dwa ) [2] => Array ( [0] => jakaś wartosc 3 [1] => trzy ) ) Dalej porównać czy wartość 'dwa' z tablicy $nazwa_tablicy jest równa drugiej wartości z tablicy $nazwa_tablicy_2 i wyświetlić odpowiedni komunikat gdzie zostaną podane 3 wartości (1 wartość z pierwszej tablicy i 2 wartości z drugiej tablicy). itd. -------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ech... Piszesz 3 wartości, a podajesz dwie. Ciężko Cię zrozumieć.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:54 |