![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, chcialbym zmienic obiekt klasy:)
i teraz problem zaczyna sie tutaj: Tworze obiekt klasy pudelko i pobieram z informacje jakiego typu jest to pudelko i ogolnie chodzi oto zeby przeladowac tworzony obiekt innym obiektem. Czyli aby w podanym przykladzie tworzenie obiektu Pudelko (ktory gdzies tam ma informacje o jego typie) tak naprawde zwrocil (stworzyl) obiekt klasy Kwadratowe. Mozna to jakos zrobic? Ten post edytował Pucy 9.01.2011, 01:38:12 -------------------- TESTWIEDZY.PL - Przetestuj swoją wiedzę...
Nie ma rzeczy niemożliwych. Niemożliwe wymaga jedynie więcej czasu... Pracujemy na Ciebie! - MINDFLOW.PL |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 20 Dołączył: 20.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To czego szukasz, jest znane pod nazwą wzorca projektowego Fabryka. Nie powinieneś przeciążać obiektu, ale zwracać nowy obiekt. Potrzebne ci jest coś w stylu:
-------------------- -wdev-
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale ja wlasnie korzystam z fabryki i zalozeniem jest ze przy tworzeniu (w momencie tworzenia nie mam typu lub nie ja go podaje) wiec $pudelko = FabrykaPudelek::stworzPudelko('kwadratowe');
ale chyba i tak mi cos uswiadomiles wiec sproboje cos innego -------------------- TESTWIEDZY.PL - Przetestuj swoją wiedzę...
Nie ma rzeczy niemożliwych. Niemożliwe wymaga jedynie więcej czasu... Pracujemy na Ciebie! - MINDFLOW.PL |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 20 Dołączył: 20.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co robisz z tym obiektem zanim poznasz jego konkretną klasę?
-------------------- -wdev-
|
|
|
![]()
|
|
On ogolnie jest tworzony za pomoca klasy ORM:: w kohana 3.
Tutaj przedstawilem ejszcze pewne rozwiazanie do przeladowania klasy factory http://dev.kohanaframework.org/issues/3559 ale to i tak nie jest to czego ja oczekuje. Wymyslilem po prostu tak: Przeladowalem funckje __call i po prostu w przypadku gdy bede staral sie pobrac jakies dane z konkretnego modelu typu testu, to bede je pobeiral za pomoca metod tego modelu. Moze osiagne to czego oczekuje. Ale najlepszym rozwiazaniem vbyloby jednak jakiekowliek przeladowanie obiektu $this w zaleznosci od pewnego parametru. Eh. -------------------- TESTWIEDZY.PL - Przetestuj swoją wiedzę...
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:00 |