![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 21 Dołączył: 28.11.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Czy jest możliwość użycia pętli for w pętli for? Dokładniej chodzi mi o coś takiego:
Chciałbym, żeby skrypt działał tak: 1. wypełnij pola formularza (jest tam input "ilość", które się zwie drd_value) 2. wybierz plik (.txt) 3. wyciągnij dane z pliku (explode) 4. zrób coś $drd_value razy, do $zmienna[$i] (patrz pkt. 3) razy. Kurfa, ciężko to wytłumaczyć ![]() 1. Czy konieczne jest używanie zmiennej $i w FOR, czy można też inaczej? 2. Mam plik .txt, w którym mam coś takiego:
Jak z niego wyciągnąć nazwy, używając explode? Z góry dzięki za odpowiedzi. Ten post edytował emajl22 8.01.2011, 12:40:24 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem za bardzo co próbujesz zrobić ale:
- tak, można używać pętli w pętli - nie, nie musi to być koniecznie $i, w pierwszej części deklarujesz zmienne, może to być np.:
http://php.net/manual/en/control-structures.for.php |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 34 Dołączył: 21.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Czy konieczne jest używanie zmiennej $i w FOR, czy można też inaczej? No bez jaj, tak trudno sprawdzić? -------------------- Free Web Tools - narzędzia dla programistów, webdeveloperów i specjalistów seo...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 21 Dołączył: 28.11.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
No bez jaj, tak trudno sprawdzić? Żebyś wiedział ![]() A jak z tym explode jest? (patrz pkt. 2) Ten post edytował emajl22 8.01.2011, 12:59:45 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Tak coś właśnie czułem, dzięki tehaha.
Jeszcze potrzebuję wskazówki odnośnie głównego pytania w temacie. Dokładnie mam coś takiego:
W formularzu mam plik "Ilość powtórzeń", jest to zwykły input. Wprowadzam do niego jakąś wartość (np. 5) i chciałbym, żeby skrypt wysyłał po 5 sztuk mejli do każdego z wrzuconego pliku także poprzez formularz. To akurat działa, jednak wysyła po 1 sztuce dla każdego. Nie chciałem walić prosto z mostu, bo zaraz będziecie mi wypominali o spamowanie ![]() Jakieś wskazówki? Ten post edytował emajl22 8.01.2011, 13:11:17 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
1. nie możesz w taki sposób używać do 2 pętli tych samych zmiennych, bo druga pętla zmienia wartość $i, pomyśl, chcesz żeby pierwsza pętla zwiększała bo każdym obiegu $i o 1, ale wewnątrz pętli odpalasz drugą, która np. dla $drd_value = 5, zwiększy $i do 5 i pewnie dlatego Ci przeskakuje, przeanalizuj to co zrobiłeś i popraw
2. możesz mieć problem z realizacją większej wysyłki bo serwery mają limity np. na linuxpl "Dobowy limit wysłanych maili wynosi 4000(cztery tysiące). Częstotliwościowy natomiast to 300maili/15minut.", więc do większej wysyłki musisz zaprzęgnąć crona |
|
|
![]()
|
|
Raczej o limity się nie martwię, bo nie chcę wysyłać takich dużych ilość mejli. Mam pewien ciekawy pomysł, do którego potrzebuję nie więcej niż 5-7 sztuk mejli. Więc ok, ale dzięki za informację.
Dziwna sprawa.. zmieniłem pierwszą pętlę na iksy, to teraz działa, ale wysyła tylko do pierwszej pozycji z pliku ![]()
Już siły do tego nie mam, proszę o pomoc. Ten post edytował emajl22 8.01.2011, 13:24:03 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
w drugiej pętli nie ustawiłeś wartości do $i, poza tym też nie widzę deklaracji wartości $drd_value
|
|
|
![]()
|
|
Ojej, nie wiedziałem, że trzeba ustawiać wartości w pętlach dla inicjalizacji zmiennych
![]() Zmienną $drd_value wcześniej ustawiłem. Oczywiście skrypt już działa ![]() Dzięki wielkie tehaha. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:52 |