Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Wyszukiwarka native full text
phpowiec84

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
Wykożystując kohana3 napisałem forum w celu nauczenia się korzystania z frameworka , jestem na etapie tworzenia wyszukiwarki dla tego forum , spotkałem się z określeniem wyszukiwarki wykorzystującej : native full text np. wykorzystanej w forum phpbb3 , ale również indeksami dla tabel SQL typu FULLTEXT , które z tych rozwiązań jest leprze ? i gdzie mogę znaleść jakąś dokumentacje dla wyszukiwarki : native full text ?

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
wookieb

Grupa: Moderatorzy

mysql -> full text
W manualu jest o tym wszystko. Full text jest bardziej zbliżony do języka naturalnego. Dla dużych forów nie zda egzaminu ze względu na swoją wydajność.

--------------------
+Quote Post
phpowiec84

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

tak wiem czym jest fulltext ,dlatego pytam jak zacząc twrorzyć tego typu wyszukiwarke

tu znalazłem porównanie ,co daje dużą przewagę dla wyszukiwarki native text

http://www.percona.com/files//presentation...2008_sphinx.pdf
+Quote Post
wookieb

Grupa: Moderatorzy

Przecież nie powiem Ci krok po kroku jakie pola do formularza wstawisz oraz jak to obsłużych w PHP bo to nie moja działka (ani nikogo z tego forum). Podałem Ci informację, gdzie szukać w manualu.
Sphinx jest silnikiem wyszukiwania w pewnym sensie sprzężonym z Mysql ale jest nikła szansa, że będziesz mógł go wykorzystać u hostingodawców.
Silników wyszukiwania jest więcej niż Sphinx i Mysql z full textem. Temat rzeka. Nie da się omówić wszystkiego, więc im szybciej zaczniesz zaglądać do manuala tym szybciej skonkretyzujesz pytania.

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:40