![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam mały problem z pobraniem adresu aktualnej strony w JS. Mam przykładowy adres strony: F:!layb2 1.html i potrzebuje w niej za pomoca JS wyciągnąć '01'. Robię to za pomocą kodu: Kod var strona = self.location.href;
var numer = strona.substring(strona.length-7,strona.length-5); To działa ok. Problem w tym, że strona 01.html może mieć kotwicę (dowolnej długości) i adres wówczas będzie np. taki: F:!layb2 1.html#akapit2 - wówczas oczywiście moje rozwiązanie nie działa. Jak mógłbym uniezależnić się od tego typu sytuacji, tak abym zawsze w zmiennej miał 2 cyfry, znajdujące się na lewo od .html. Jak to wykonać w JS? [może jakies wyrażenia regularne?] Przy okazji - jeśli już uda się wydobyć liczbę stojącą przed .html, to jak najprościej podzielić ją na cyfry? Jeśli będize to 21, to chchiałbym otrzymac 2 i 1, w osobnych zmiennych. Z góry dziękuje za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 339 Pomógł: 0 Dołączył: 17.06.2003 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeglądnąłem podane przez Ciebie linki i na tyle ile zrozumiałem to nie widze zastosowania tego u siebie. Mi to jest potrzebne do tego, aby plik .html (sam, automatycznie) sprawdził swój adres i podlinkował do następnej strony (jeśli będzie 03.html to ma sam podlinkować w kilku miejscach do 04.html). Do tego chcę podział na cyfry, aby również poprzez document.write() w JS wstawić 2 gify, zawierające cyfry (będzie strona 21, to ma wstawić 2.gif i 1.gif). Nie za bardzo to widzę, abym mógł to osiągnąć dzięki zaproponowanym przez Ciebie technologiom.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod path = location.pathname;
alert(path.substr((path.lastIndexOf('/')+1))); |
|
|
![]()
|
|
Co prawda nie działało na localhoście (wina backslashy) ale zrobiłem jednego if'a i teraz działa i on-line, i na dysku. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Swiadomie zroblem taki slash, bo wiedzialem z UserAgent, ze masz Mozille, a na mozilli (i operze) tak dziala z dysku tez
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Te skrypty JS wykorzystuję w e-zinie, więc nie tylko ja otwieram je z localhosta [również prenumeratorzy, z których zapewne 90% używa IE). 'Normalne' slashe z kolei muszą być dla wersji on-line zinu, tak więc nie mogłem tego tak zostawić ;-)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 02:03 |