![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 2 Dołączył: 4.08.2009 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Otóż znalazłem skrypt do zmiany języków poprzez SESJE i wyskakuje mi błąd, którego nie potrafię wyjaśnić. A drugim pytaniem jest jak wywołać zmianę tej sesji poprzez hiperłącze?
A błąd który wyskakuje to:
Więc tak, linki które powinny odpowiadać za języki:
Serdecznie proszę o pomoc, i z góry dzięki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
nie:$_SESSION['lang'] = 'english'
a: $_SESSION['lang'] == 'english' Odrozniak przypisanie od porownania Co do bledu to nie: if($_SESSION['lang'] = 'english'); a if($_SESSION['lang'] = 'english') Odrozniaj srednik od braku srednika |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 2 Dołączył: 4.08.2009 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teraz mój kod wygląda tak:
A błędy są takie:
|
|
|
![]()
|
|
Czego nie rozumiesz w bledzie:
"Undefined variable: HTTP_SERVER_VARS in C:\xampp\htdocs\jull\online.php on line 5" ? Tlumacze: nieokreslona zmienna HTTP_SERVER_VARS w pliku online.php w linii 5 Zanim uzyjesz jakiejs zmiennej to sprawdzaj najpierw czy ona istnieje Analogicznie tutaj: "Notice: Undefined index: lang in C:\xampp\htdocs\jull\index.php on line 10" Zanim odwolasz sie do jakiegos indeksu w tablicy, to sprawdz najpierw czy on instnieje |
|
|
![]()
|
|
No niby tak, ale plik online.php działał poprawnie, popsuło się dopiero po naprawieniu funkcji IF, a jeden skrypt z drugim nie ma nic wspólnego
A co do tych indeksów, to co mam zrobić? dodać $lang = "eng"; ? Nic nie zrobiłem a błędy już mam inne.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat No niby tak, ale plik online.php działał poprawnie, Jak dziala poprawnie, skoro pluje bledem NOTICE? ....poza tym nie: $ip = $HTTP_SERVER_VARS['REMOTE_ADDR']; a: $ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR']; Cytat Notice: Undefined index: body in C:\xampp\htdocs\jull\config.php on line 9 Ok, czego nie zrozumiales w napisanej po polsku instrukcji obslugi:Cytat Zanim odwolasz sie do jakiegos indeksu w tablicy, to sprawdz najpierw czy on instnieje Do sprawdzania czy index istnieje mozesz uzyc isset()
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]()
|
|
Okey, online działa, mógł byś mi powiedzieć co dała twoja zmiana? Skoro jeszcze niedawno nie miałem tego błędu?
I teraz mam tak:
A po kliknięciu flagi, zmienna lang się definiuje jedank plik nie jest wczytany. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Okey, online działa, mógł byś mi powiedzieć co dała twoja zmiana? Chociazby zmiana wersji php czy jego ustawienCytat Notice: Undefined index: body in C:\xampp\htdocs\jull\config.php on line 9 Ile jeszcze razy mam ci pisac, bys najpierw sprawdzil czy jest indeks czy nie? Jak to wkoncu zrobisz to zacznie ci dzialac. Ostatnio jest jakaś fala uzytkownikow, którym proste informacje trzeba pisac po 10 razy by ci wkoncu raczyli sie do nich ustosunkowacrety.... odwolujesz sie do indeksu BODY w jakiejs tablicy. NIe wiem w jakiej, bo nie podales kodu pliku config.php Ogolnie to sie robi tak
albo
edit: no i skasowal swojego posta na ktorego napisalem odpowiedz....
Powód edycji: [nospor]: [nospor]:
|
|
|
![]()
|
|
Sory, tak właśnie dostałem olśnienia że nie użyłem BODY ;/ Sorki.
Po prostu zapomniałem o tym że skasowałem
Zostały jeszcze:
Próbowałem dodać ob_start() i ob_end_flush() ale błędy nie znikają. Nie chciałem skasować tylko lekko i mi się przeglądarka zawiesiła. Ten post edytował KrzysiekKCN 7.01.2011, 13:46:03 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Próbowałem dodać ob_start() i ob_end_flush() ale błędy nie znikają. Gdzie probowales? Bo ob_start nalezy dac na samym poczatku wszystkiego. Zaznaczam slowo "wszystkiego"
|
|
|
![]()
|
|
Tak, na początku skryptu, ale przed doctype.
|
|
|
![]()
|
|
Pokaz kod po zmianach, pokaz komunikaty bledow po zmianach, bo gwarantuje ci ze komunikat juz nie bedzie dokladnie taki sam, gdy dasz ob_start na początku (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Mowiac na samym poczatku mam na mysli na samym poczatku. Tu naprawdę nie ma ukrytej logiki.,..
|
|
|
![]()
|
|
Ok, ale błędy i tak te same.
|
|
|
![]()
|
|
No wlasnie nie. Bledy juz nie są takie same. Tam była linia 3 a tu jest linia 1
Albo masz plik z BOMem, albo dales enter/spacje na początku (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
(IMG:http://img839.imageshack.us/img839/4599/boomc.png)
Już błędów brak, ale i tak zmiana języków nie działa, jeżeli wywołam gdzieś coś co jest w kazdym z tych plików pl.ini eng.ini sp.ini
Ten post edytował KrzysiekKCN 7.01.2011, 14:05:54 |
|
|
![]()
|
|
Aj jak ty nie czytasz tego co się pisze (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
No wlasnie masz miec opcję BEZ BOM |
|
|
![]()
|
|
omg ^^
Zmieniłem i błędy zniknęły ale nie działa zmiana języków. |
|
|
![]()
|
|
1) Po czym stwierdzasz ze nie dziala?
2) Sprawdz co zawiera sesja 3)
Tym kodem dla angielskiego zawsze ladujesz polski (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 09:54 |