![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypcik pisany na szybko, powiedzcie co poprawić ew co dodać, żeby kod był bezpieczny.
Ten post edytował m3tt 6.01.2011, 17:20:08 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co wiem to na takich skryptach ćwiczą początkujący hakerzy SQL Injection...
-------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
//Jeżeli zalogowany
if ($_SESSION["zalogowany"] = $_SESSION['id']) hmm, tutaj jest problem ćwiczyć SQL Injection ... ![]() btw. ty chociaż to wrzuciłeś do testów? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No własnie podejrzewałem, że będzie zabugowany. A możecie mi dać kilka wskazówek w pisaniu takich skryptów?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 21 Dołączył: 28.11.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim naucz się pisać przejrzyściej kod.
Co to jest? ![]()
Czy aby na pewno to jest dobrze napisane? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przynajmniej użyj PDO i uporządkuj kod.
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli nie chcesz używać np. PDO tylko funkcji mysql_ to czytaj ich dokumentację.
mysql_escape_string ja wyczytałem coś takiego: Cytat This function has been DEPRECATED as of PHP 5.3.0. Relying on this feature is highly discouraged. Zamiast tego użyj: mysql_real_escape_string Co do loginu i traktowania go poprzez w/w funkcję, polecałbym bardziej przefiltrować np. filter_var ew. zainteresować się wyrażeniami regularnymi PCRE, preg_match To:
Zapomniałeś chyba o drugim znaku równości. Chciałbym również dowiedzieć się jak to ma działać: Przecież wynik "echo" nikt nie zobaczy. Oczywiście z tymi przekierowaniami to jeden przykład a wiele błędów takich masz. Poza tym, po co lecą dwa zapytania do bazy? Wystarczy jedno. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Okej, dzieki wielkie. Tak jak pisałem wczesniej, skrypt pisany na szybko, nastepnym razem postaram się poprawić swoje błędy
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 5 Dołączył: 13.09.2010 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
to mój skrypt do logowania ze strony nospora, nie obiektowo napisany, do tego najlepiej poczekać na moją inwencję twórczą, aż stworzę kontrolery i opublikuje na stronie nospora w dziale skrypty użytkowników. Oczywiście, skrypt jest bezpieczny, bo nikt nie podłączy się do niego przez inny skrypt i nie wyciągnie danych, ale wymaga przepisania.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:00 |