![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 4 Dołączył: 22.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam problem z przypisaniem nazwy użytkownika zalogowanego w sesji do zmiennej. Dodawałem to tak $_SESSION['user_name'] = $nazwa; A na innej stronie w celu sprawdzenia czy sesja istnieje robiłem tak: <?php session_start(); echo 'Zalogowany jest ' .$nazwa; ?> A tu mam kod z logowaniem (Nie jestem autorem tego kodu):
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znak równości nie jest, tak jak w matematyce naprzemienny. Oznacza to, że to:
nie jest równoznaczne z tym: . Tak więc jeśli chcesz przypisać wartość z sesji do zmiennej musisz to zrobić na odwrót czyli:
-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 4 Dołączył: 22.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki sadistic_son za informację ale to nadal nie chce mi chodzić a daję na innej stronie na samym początku session_start(); a potem w echo zmienną w moim przypadku $nazwa.
W takim razie tutaj musi być coś nieprawidłowo zrobione (35 linia):
Ten post edytował Croos22 5.01.2011, 21:22:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 4 Dołączył: 4.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmienne nie są pamiętane między plikami tak jak sesje. W Twoim przypadku nazwę użytkownika na innej podstronie odczytasz np. tak:
-------------------- Blog |
|
|
![]()
|
|
Irytowało mnie to trochę tak sama zmienna bez żadnego przypisania na innej stronie. Tylko, że mi to niestety nie pomogło i tak. Na pewno mam teraz dobrze w logowaniu?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 27 Dołączył: 27.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj tak
Ten post edytował daros17 5.01.2011, 22:05:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 4 Dołączył: 4.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No jasne, że jest źle brakuje Ci przypisania wartości do zmiennej trzymającej nazwę użytkownika. Brakuje Ci konkretnie takiej linijki:
chodź login lepiej pobrać z mysql, ale Ty nie masz pobrania danych z bazy więc wykorzystajmy to co wpisał użytkownik jako login. Poprawny kod:
|
|
![]()
|
|
Bardzo ale to bardzo dziękuje tylko, że pomyślałem sobie jak ja to wrzucę w zapytanie w WERE spacje i inne znaki. W jaki sposób zrobić aby user_id wrzucić do sesji sprawia mi to kłopot ponieważ chyba się nie da wrzucić tam gdzie jest sprawdzenie loginu i hasła.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 27 Dołączył: 27.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem, ale wówczas również pobierasz dane z bazy i przypisujesz do sesji
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
tak, a jeśli chcesz z bazy pobrać id użytkownika to musisz pobrać dane z bazy za pomocą pętli np tak jak podałem Ci wyżej
przeczytaj również to function.mysql-fetch-assoc Ten post edytował daros17 5.01.2011, 23:08:04 |
|
|
![]()
|
|
A po co pętla? Pętli używa się np. przy newsach gdzie jest ich kilka a tu pobieramy dane jednego użytkownika więc pętli nie potrzeba.
|
|
![]()
|
|
Przecież oprócz id użytkownika pewnie będzie chciał pobrać login oraz jego hasło więc pętla jest jak najbardziej potrzebna
|
|
|
![]()
|
|
A to dziwne, bo ja nigdy nie dawałem pętli w takich sytuacjach. Oto moje przykładowe logowanie w którym gdy pobieram dane z mysql owej pętli nie używam:
Taki kod zawsze mi działał bez pętli. Ten post edytował ZuyPan 5.01.2011, 23:47:48 -------------------- Blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ZuyPan ma rację. Ale oprócz tego to jeśli nadal chcesz pobrać tylko samo id, lub po prostu jedną wartość z tabeli bez zadnej petli itp i zapisac je do sesji to uzyj mysql_result:
Ten post edytował sadistic_son 5.01.2011, 23:55:53 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Można zrobić tak jak pokazałeś w kodzie, który umieściłeś, ale również można użyć pętli i efekt jest ten sam
![]() |
|
|
![]()
|
|
Owszem, efekt jest ten sam i przy prostej bazie, z mala iloscia rekordow nie zrobi to roznicy. Ale przy poteznej bazie moga byc opoznienia. Moj sposob jest po prostu optymalniejszy moim zdaniem. Oczywiscie caly czas zakladajac ze mowimy o 1 wartosci z bazy. Bo jesli o wielu, np login, id itp. to zamiast mysql_result nalezy uzyc np mysql_fetch_array.
Ten post edytował sadistic_son 6.01.2011, 00:06:05 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:42 |