Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> pogoda dla Kutna, gdzie zdobyć dane pogodowe?
Arek00
post 5.01.2011, 00:09:44
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

szukam pogody dla miasta Kutno ale nie jako jakiś gotowy widget. chciałbym mieć dostęp do samych danych które sobie odpowiednio wyświetlę. zależy mi na tym aby nie podawać źródła pogody i żeby zrobić to w sposób legalny (może być to odpłatne rozwiązanie). na razie znalazłem coś takiego w jednym z polskich serwisów ale za 100zł miesięcznie. może ktoś wie gdzie można zdobyć te dane taniej?
Go to the top of the page
+Quote Post
thek
post 5.01.2011, 00:55:49
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Ja najczęściej używam wunderground, ale tam nie ma Kutna, tylko najbliższy jest Płock lub Warszawa.

Zawsze chyba też możesz użyć serwisu msn,ale nigdy nie miałem czasu doczytać, czy licencja czegoś nie zabrania bo i nie używałem tego serwisu smile.gif Jakbyco masz link dla Kutna-> http://weather.msn.com/local.aspx?wealocations=wc:17551

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post
batman
post 5.01.2011, 08:01:24
Post #3

http://www.accuweather.com/pl/pl/l%C3%B3dz...quick-look.aspx

Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś trzeba było dogadać się z ichnimi programistami. Dostawałeś wówczas dostęp do api, dokumentację oraz terms of use. Można było nawet korzystać z gotowych ikon. Od strony kodu wyglądało to tak, że wysyłałeś geta z odpowiednimi parametrami, a w odpowiedzi dostawałeś plik XML ze wszystkimi możliwymi danymi.

--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
+Quote Post
thek
post 5.01.2011, 10:46:47
Post #4

Wunderground jako taki nie udostępnia API, ale kanał rss, gdzie można uzyskać pogodę z danej stacji. Niestety w bazie tej Kutna brak, ale dane zapewne nie będą się znacząco różnić od Płocka winksmiley.jpg Tu możesz sobie popatrzyć jakie stacje obejmuje w Polsce ten serwis ( http://polish.wunderground.com/global/PL.html ), a tu masz przykładowy screen, co można z pomocą tych danych stworzyć dla Płocka smile.gif Tylko ostrzegam, że parsowanie jest "dzikie" i polega głównie na wyrażeniach regularnych, bo wiele z danych są jednym ciągiem. Raz też zdarzyło mi się uaktualniać skrypt bo coś w pliku XML swojego RSS zmienili i się lekko rozjechała prognoza winksmiley.jpg

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 13.07.2025 - 17:44