![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 21 Dołączył: 28.11.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Chcę napisać zapytanie, które pobierze mi coś z jednej tabeli, sortując to wartością z drugiej tabeli. Dla sprostowania; mam takie tabele: FILMS: FID, FNAME, FDESC, FDATE [...] RATE_FILMS: ID (auto increment), FID (int), FVALUE (int) Jak już widać, chodzi mi o wydobycie np. 5 (LIMIT, to wiem) najczęściej ocenianych filmów. Dodam jeszcze, że przy wyświetlaniu filmów mam głosowanie, a tam mam <select> z wartościami od 1 do 10 i do bazy dodaję ID, ID_FILMU, WARTOŚĆ_SELECT, później sumuję głosy i tyle. Z góry dzięki za każdą przydatną wskazówkę. Ten post edytował emajl22 4.01.2011, 11:41:38 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli dobrze zrozumiałem o co chodzi to:
-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 21 Dołączył: 28.11.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A skąd Ci się wzięło te rate_films?
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A tobie skąd się wzięło? Przecież sam podałeś tabelę rate_films.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wybacz, mój błąd, bo zmieniłem nieco bazę danych i już sam się pogubiłem.
Mam teraz bazę: QUOTS: QID | QCAT | QNAME | QDATE RATINGS: ID, QID, RATE Skorzystałem z rozwiązania podanego wyżej i błędów co prawda nie wyrzuca, ale nie zwraca poprawnego wyniku i co najdziwniejsze - pokazuje tylko jeden wynik, choć powinno się ich pokazać 5 (LIMIT 5). Obawiam się, że trzeba to jakoś inaczej zrobić, bo żeby wyliczyć średnią głosów (ilość głosów / sumę głosów) muszę to dzielić przed wyświetleniem. Do bazy danych (po oddaniu głosu), pojawia się rekord z ID (auto increment), QID (na które oddano głos), RATE (jaka wartość, czyli od 1 do 10). Proszę o dalsze wskazówki. Odświeżam.. ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 04:50 |