![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla "potrenowania" myślenia stwierdziłem, że napiszę program przeliczający systemy liczbowe. System binarny już opracowałem w dwie strony i teraz myślę nad heksadecymalnym
Więc generalnie mam problem taki: Chciałbym, żeby program wyszukiwał na którym miejscu znajduje się element alfabetu. Jest może taka funkcja? Szukałem, w funkcjach 'array' ale nie zdołałem znaleźć lub pominąłem ją przypadkiem. By później móc podnieść ją odpowiednio do potęgi : ). Wiem, że będę musiał zmienić konstrukcję warunku, bo musiałbym się nieco namęczyć, a przecież program ma być efektowny i efektywny. Litera A dla przykładu Ten post edytował rudald 2.01.2011, 23:44:57 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trenowanie myślenia zacznij z innej strony. Skoro w PHP jest taka funkcja jak hexdec czy bardziej ogólna base_convert, to można by podejrzeć ich źródła (w końcu PHP jest projektem OpenSource). Możesz też w Google'a wklepać hexadecimal decimal conversion algorithm.
Na 100% uzyskasz dużo lepsze (bo bardziej wyczerpujące) informacje. O zaoszczędzonym czasie nie wspominając. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukam szukam i znaleźć nie potrafię
mamy tablicę a w niej liczba 19a po zamienieniu kolejności Array ( [0] => a [1] => 9 [2] => 1 ) jest jakaś funkcja, która sprawdza czy w liczbie istnieje litera i która zwraca jaka to litera ? Dziękuję z góry za odpowiedzi Ten post edytował rudald 12.01.2011, 13:09:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Dlaczego się upierasz, żebym korzystał z czego innego ? Upieram się byś przeanalizował istniejące już rozwiązania, zrozumiał zasadę ich działania, a następnie zaaadpotował je do swoich potrzeb, czyli przerobił na skrypt PHP.Cytat Zaplanowałem sobie SAM program i na jego skróceniu będzie mi zależało jak go napiszę : ), więcej się nauczę - zaufaj mi. Ty masz to zrobić sam, po prostu zamiast wypytywać nas o to czy istnieje coś tam, albo jak zrobić coś tam możesz samemu zajrzeć w dołączone źródła. Nie masz ich bezmyślnie kopiować.Cytat jest jakaś funkcja, która sprawdza czy w liczbie istnieje litera i która zwraca jaka to litera ? Tak, ctype_alpha - ale równie dobrze możesz wykorzystać operatory większości i mniejszości.
Ten post edytował Crozin 12.01.2011, 20:25:20 |
|
|
![]()
|
|
Przepraszam, za to że naskoczyłem - źle zrozumiałem treść Twojej wypowiedzi.
Wygląda na to, że w jakiś sposób skorzystałem z Twej rady - porównałem tablice i podstawiłem używając str_replace. Pisałem znów program odwrotny i mam błąd - mianowicie: Z liczby 39435 w systemie Hex wychodzi 9AB a ma wyjść 9A0B pomija mi 0.
po wyświetleniu zwraca: 39435 2464 154 9 2571 160 10 11 0 Array ( [1] => 9 [2] => 10 [3] => 11 ) Orientujesz się może gdzie jest błąd ? Ten post edytował rudald 13.01.2011, 00:26:06 |
|
|
![]()
|
|
Szczerze powiedziawszy to ciężko mi pojąć co Ty tam dokładnie robisz (może dlatego, że ledwo co wstałem).
Przyjrzyj się temu: http://ideone.com/Pjsi1 |
|
|
![]()
|
|
Zmiażdżyłeś mnie tym kodem - sam pisałeś ?
Wszystko tam jasne i logiczne, ale powiem Ci, że ja naprawię ten swój ![]() Bardzo dziękuję za zainteresowanie : ). Już potrafię wyjaśnić w czym tkwi problem. Dzielę liczbę przez 16 aż będzie w zakresie 0-16 i ma ją wpisać do tablicy, wszystko gra póki nie pojawi się liczba z tego zakresu, bo on jej nie będzie dzielił tylko wpisywał, ale zawsze wyjdzie z tego dzielenia 0. Hm jak taki warunek tu wrzucić ? Ten post edytował rudald 13.01.2011, 22:45:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 17:44 |