![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 1 Dołączył: 21.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawa wygląda tak:
- jest strona www (nie moja, nie mam możliwości edycji kodu) - strona ma dołączane pliki javascript Chciałbym: - edytować funkcje z ów dołączanych plików js w celu poznania działania tej funkcji (dodawanie alertów itp) - mieć podgląd jakie funkcje są wywoływane podczas kliknięć itp Zmiany których będę dokonywał mają być oczywiście tymczasowe. Jak tego dokonać inaczej niż edytując stronę zapisaną na dysku? Próbowałem w konsoli nadpisać istniejącą funkcję ale nie przyniosło to żadnego rezultatu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W operze w pokaż źródło strony możesz dopisać dowolny kod który po kliknięciu "zastosuj zmiany" będzie obecny na stronie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/11708/ ? Chociaż w firebug-u też chyba dało się to zrobić
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Cytat - edytować funkcje z ów dołączanych plików js w celu poznania działania tej funkcji (dodawanie alertów itp) Nie musisz edytować funkcji, aby poznać jej działanie. W firebugu możesz ustawić breakpointy, na których skrypt się zatrzyma, a Tobie zostanie wyświetlona dokładna informacja na temat zmiennych dostępnych w danym momencie. Jak to zrobić? Bardzo prosto:1. Przejdź do strony, na której chcesz zbadać funkcję. 2. Uruchom Firebuga i przejdź do zakładki Skrypt 3. Wybierz z listy interesujący Ciebie skrypt. 4. Kliknij lewym przyciskiem myszy na pasku z numeracją wierszy - powinna pojawić się czerwona kropka. Jest to punkt przerwania, w którym wstrzymane zostanie wykonywanie skryptu. W tym momencie w prawym oknie wyświetlą się informacje o wszystkich zmiennych dostępnych w danym momencie. Punktów możesz dodać dowolną ilość. 5. Odśwież stronę i baw się dobrze ![]() We wspomnianym oknie po prawej znajdziesz trzy zakładki - czujka, stos i punkty wstrzymania. Czujka zawiera informacje o zmiennych, stos pokazuje stos wywołań, a punkty wstrzymania listę zdefiniowanych przez Ciebie punktów. Jeśli chciałbyś jednak zmienić treść funkcji, musisz ją skopiować do jakiegoś edytora, wprowadzić zmiany i wkleić w wiersz poleceń. Niestety po odświeżeniu strony wprowadzone zmiany zostaną utracone, więc jedyne co możesz z tym zrobić, to wywoływać tą funkcję z wiersza poleceń. Cytat - mieć podgląd jakie funkcje są wywoływane podczas kliknięć itp W tym pomoże wspomniany już stos. Jeśli na stronie wykorzystano jQuery, możesz wesprzeć się dodatkiem do Firebuga o nazwie FireQuery. W sumie zapoznaj się z listą dodatków u mnie na blogu - http://blog.wilgucki.pl/2010/12/firebug-do...azdego-web.html Są nieocenioną pomocą każdego web developera.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 1 Dołączył: 21.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki, sądziłem że te punkty wstrzymania inaczej działają
![]() Teraz to dopiero mogę przystąpić do analiz ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 02:19 |