Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Firebug - edycja kodu JS
slawo123
post 1.01.2011, 16:32:39
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Sprawa wygląda tak:
- jest strona www (nie moja, nie mam możliwości edycji kodu)
- strona ma dołączane pliki javascript

Chciałbym:
- edytować funkcje z ów dołączanych plików js w celu poznania działania tej funkcji (dodawanie alertów itp)
- mieć podgląd jakie funkcje są wywoływane podczas kliknięć itp

Zmiany których będę dokonywał mają być oczywiście tymczasowe.
Jak tego dokonać inaczej niż edytując stronę zapisaną na dysku?
Próbowałem w konsoli nadpisać istniejącą funkcję ale nie przyniosło to żadnego rezultatu.
Go to the top of the page
+Quote Post
melkorm
post 1.01.2011, 16:44:09
Post #2

-----

W operze w pokaż źródło strony możesz dopisać dowolny kod który po kliknięciu "zastosuj zmiany" będzie obecny na stronie.

--------------------
+Quote Post
kamil4u
post 1.01.2011, 16:48:04
Post #3

-----

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/11708/ ? Chociaż w firebug-u też chyba dało się to zrobić smile.gif

--------------------
+Quote Post
batman
post 1.01.2011, 17:16:02
Post #4

Grupa: Moderatorzy

Cytat
- edytować funkcje z ów dołączanych plików js w celu poznania działania tej funkcji (dodawanie alertów itp)
Nie musisz edytować funkcji, aby poznać jej działanie. W firebugu możesz ustawić breakpointy, na których skrypt się zatrzyma, a Tobie zostanie wyświetlona dokładna informacja na temat zmiennych dostępnych w danym momencie. Jak to zrobić? Bardzo prosto:
1. Przejdź do strony, na której chcesz zbadać funkcję.
2. Uruchom Firebuga i przejdź do zakładki Skrypt
3. Wybierz z listy interesujący Ciebie skrypt.
4. Kliknij lewym przyciskiem myszy na pasku z numeracją wierszy - powinna pojawić się czerwona kropka. Jest to punkt przerwania, w którym wstrzymane zostanie wykonywanie skryptu. W tym momencie w prawym oknie wyświetlą się informacje o wszystkich zmiennych dostępnych w danym momencie. Punktów możesz dodać dowolną ilość.
5. Odśwież stronę i baw się dobrze smile.gif (jeśli chcesz kontynuować działanie skryptu kliknij przycisk kontynuuj lub F8).

We wspomnianym oknie po prawej znajdziesz trzy zakładki - czujka, stos i punkty wstrzymania. Czujka zawiera informacje o zmiennych, stos pokazuje stos wywołań, a punkty wstrzymania listę zdefiniowanych przez Ciebie punktów.

Jeśli chciałbyś jednak zmienić treść funkcji, musisz ją skopiować do jakiegoś edytora, wprowadzić zmiany i wkleić w wiersz poleceń. Niestety po odświeżeniu strony wprowadzone zmiany zostaną utracone, więc jedyne co możesz z tym zrobić, to wywoływać tą funkcję z wiersza poleceń.

Cytat
- mieć podgląd jakie funkcje są wywoływane podczas kliknięć itp
W tym pomoże wspomniany już stos. Jeśli na stronie wykorzystano jQuery, możesz wesprzeć się dodatkiem do Firebuga o nazwie FireQuery. W sumie zapoznaj się z listą dodatków u mnie na blogu - http://blog.wilgucki.pl/2010/12/firebug-do...azdego-web.html Są nieocenioną pomocą każdego web developera.

--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
+Quote Post
slawo123
post 1.01.2011, 17:36:46
Post #5

-----

Wielkie dzięki, sądziłem że te punkty wstrzymania inaczej działają winksmiley.jpg
Teraz to dopiero mogę przystąpić do analiz party.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.06.2025 - 02:19