![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaka biblioteka Ajax jest najbezpieczniejsza.Czytałem na forum ,że użycie Ajaxa, powoduje iż Baza Danych staje się w znacznym stopniu podatna na ataki.
Ten post edytował Rid 31.12.2010, 10:46:41 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Czytałem na forum ,że użycie Ajaxa, powoduje iż Baza Danych staje się w znacznym stopniu podatna na ataki. Albo źle czytałeś albo ktoś pieprzył głupoty.Jaki lib? Ja ci polecam jQuery. Ktoś inny pewnie ci poleci jakiegoś prototype czy cos innego. Musisz po prostu wybrać to co ci bedzie najlepiej pasować, ale pamietaj tylko o jednym: jQuery i tak jest thebest ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 10 Dołączył: 7.01.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polaczenie przez ajax, to zwykle polaczenie.
Nawet jak na stronie nie masz ajaxa, to zawsze moze ktos wejsc przez opere, abo chrome i dopisac Ci w kodzie strony skrypt z ajaxem, albo w jakis inny sposob wyslac Ci $_POST do serwera. biblioteki... rozne istnieja prototype jest bardzo dobra mintajax tez sie wydaje ciekawy roznice pomiedzy dobrymi bibliotekami sa niewielkie ale jQuery to nie tylko ajax, to cala masa innych skryptow, ktore Ci sie przydadza na stronie inne biblioteki Ci tego nie zaoferuja i w razie gdybys mial problem, to rozwiazanie do jQuery szybko wyszukasz, a do innych bibliotek niekoniecznie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem jedno, że dżejkłery (jquery) jest najbardziej popularne i najlepsze
![]() Ten post edytował potreb 31.12.2010, 11:56:50 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie za bardzo rozumiem o co teraz pytasz... Kod co pokazujesz to dołącza do Twojej strony bibliotekę jQuery. No i super. Masz już ją dołączoną. Teraz jej używaj.
Jak jej używać masz napisane na stronie jQuery http://docs.jquery.com/Main_Page -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek polecałbym jQuery, bo proste i najbardziej popularne.
Ale nie uważam, że jQuery jest najlepsze w requestach ajax-owych. No przecież to jakieś cuda z kosmosu nie są. W każdym frameworku jest to samo jeśli chodzi o technologie ajax. pamietaj tylko o jednym: jQuery i tak jest thebest ![]() To zależy do czego. W bardziej zaawansowanych projektach jQ wymięka. Brakuje trochę rzeczy. Próbował ktoś tworzyć kilkaset nowych węzłów i dodawać je do jakiegoś istniejącego? W jQ w sumie nowy węzeł stworzyć hackiem o którym nie ma mowy w dokumentacji (jeśli się nie mylę), poza tym brak wsparcia dla czysto JS-owego createDocumentFragment() i wykorzystując jQ bez odniesienia się do czystego JS-a nie da się IMHO tego napisać tak, żeby nie muliło przy każdorazowym dodaniu noda... Brakuje np. głupiego rand(). Taki mootools umożliwia np. świetną obiektówkę, możliwość łatwego dziedziczenia etc. w jQ tego nie ma. Ogólnie to zależy co się piszę i jak dla mnie jQuery nie jest the best. Ten post edytował #luq 31.12.2010, 13:07:31 -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 10 Dołączył: 7.01.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zawsze mozna pisac wlasny framework.
|
|
|
![]()
|
|
Dziękuje za odpowiedzi.Funkcjonowanie strony ,opartej na języku JS nie ma sensu ,gdyż cały trud włożony w programowaniu w tym języku,zostanie zniweczony poprzez jedno kliknięciu myszy,a mianowicie wyłącz obsługę js w opcjach przeglądarki.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A znasz normalnego użytkownika, który potrafi wyłączyć JS? Większość z tych, których znam nawet nie wchodzi do opcji.
|
|
|
![]()
|
|
Szukałem po googlach i znalazłem:Alternatywa dla Ajaxa:ActionScript 3.0 .Jakoś jeszcze nikt na tym forum o tym nie wspomniał.Dlatego warto zajrzeć.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To flash. Jak się boisz, że ktoś wyłączy JS to o flashu w ogóle nie powinno być mowy. Co do tematu to proponuje po porostu napisać własną obsługę AJAX-a. Skoro dopiero go poznajesz, to nie będą Ci potrzebne zaawansowane funkcje. A wystarczy znać tylko podstawy JS, żeby napisać prostą obsługę AJAX-a. Polecam: http://www.xul.fr/en-xml-ajax.html
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:33 |