Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [AJAX]Jaka Bibliteka Ajax?
Rid

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jaka biblioteka Ajax jest najbezpieczniejsza.Czytałem na forum ,że użycie Ajaxa, powoduje iż Baza Danych staje się w znacznym stopniu podatna na ataki.

Ten post edytował Rid 31.12.2010, 10:46:41
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 11)
nospor

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Czytałem na forum ,że użycie Ajaxa, powoduje iż Baza Danych staje się w znacznym stopniu podatna na ataki.
Albo źle czytałeś albo ktoś pieprzył głupoty.

Jaki lib? Ja ci polecam jQuery. Ktoś inny pewnie ci poleci jakiegoś prototype czy cos innego. Musisz po prostu wybrać to co ci bedzie najlepiej pasować, ale pamietaj tylko o jednym: jQuery i tak jest thebest winksmiley.jpg

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
Kamil Pietrzak

-----

Polaczenie przez ajax, to zwykle polaczenie.
Nawet jak na stronie nie masz ajaxa, to zawsze moze ktos wejsc przez opere, abo chrome i dopisac Ci w kodzie strony skrypt z ajaxem, albo w jakis inny sposob wyslac Ci $_POST do serwera.

biblioteki...
rozne istnieja
prototype jest bardzo dobra
mintajax tez sie wydaje ciekawy

roznice pomiedzy dobrymi bibliotekami sa niewielkie
ale jQuery to nie tylko ajax, to cala masa innych skryptow, ktore Ci sie przydadza na stronie
inne biblioteki Ci tego nie zaoferuja i w razie gdybys mial problem, to rozwiazanie do jQuery szybko wyszukasz, a do innych bibliotek niekoniecznie
+Quote Post
potreb

-----

Wiem jedno, że dżejkłery (jquery) jest najbardziej popularne i najlepsze smile.gif Kiedyś używałem mootools ale chyba już przepadł.

Ten post edytował potreb 31.12.2010, 11:56:50

--------------------

+Quote Post
Rid

-----

Bawiłem się trochę w js ale co do tej biblioteki jquery to deklaracje tą używamy w swoim projekcie np.logowanie.php
  1. <script type="text/javascript" src="jquery.js"></script>
, czy tworzymy inny dokument i tam tworzymy funkcje?questionmark.gif
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

Nie za bardzo rozumiem o co teraz pytasz... Kod co pokazujesz to dołącza do Twojej strony bibliotekę jQuery. No i super. Masz już ją dołączoną. Teraz jej używaj.
Jak jej używać masz napisane na stronie jQuery
http://docs.jquery.com/Main_Page

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
#luq

-----

Na początek polecałbym jQuery, bo proste i najbardziej popularne.
Ale nie uważam, że jQuery jest najlepsze w requestach ajax-owych. No przecież to jakieś cuda z kosmosu nie są. W każdym frameworku jest to samo jeśli chodzi o technologie ajax.

Cytat(nospor @ 31.12.2010, 10:48:07 ) *
pamietaj tylko o jednym: jQuery i tak jest thebest winksmiley.jpg

To zależy do czego. W bardziej zaawansowanych projektach jQ wymięka. Brakuje trochę rzeczy. Próbował ktoś tworzyć kilkaset nowych węzłów i dodawać je do jakiegoś istniejącego? W jQ w sumie nowy węzeł stworzyć hackiem o którym nie ma mowy w dokumentacji (jeśli się nie mylę), poza tym brak wsparcia dla czysto JS-owego createDocumentFragment() i wykorzystując jQ bez odniesienia się do czystego JS-a nie da się IMHO tego napisać tak, żeby nie muliło przy każdorazowym dodaniu noda...
Brakuje np. głupiego rand(). Taki mootools umożliwia np. świetną obiektówkę, możliwość łatwego dziedziczenia etc. w jQ tego nie ma.

Ogólnie to zależy co się piszę i jak dla mnie jQuery nie jest the best.

Ten post edytował #luq 31.12.2010, 13:07:31

--------------------
Moja gra - scraby.io
+Quote Post
Kamil Pietrzak

-----

Zawsze mozna pisac wlasny framework.
+Quote Post
Rid

-----

Dziękuje za odpowiedzi.Funkcjonowanie strony ,opartej na języku JS nie ma sensu ,gdyż cały trud włożony w programowaniu w tym języku,zostanie zniweczony poprzez jedno kliknięciu myszy,a mianowicie wyłącz obsługę js w opcjach przeglądarki.
+Quote Post
Mephistofeles

-----

A znasz normalnego użytkownika, który potrafi wyłączyć JS? Większość z tych, których znam nawet nie wchodzi do opcji.
+Quote Post
Rid

-----

Szukałem po googlach i znalazłem:Alternatywa dla Ajaxa:ActionScript 3.0 .Jakoś jeszcze nikt na tym forum o tym nie wspomniał.Dlatego warto zajrzeć.
+Quote Post
kamil4u

-----

To flash. Jak się boisz, że ktoś wyłączy JS to o flashu w ogóle nie powinno być mowy. Co do tematu to proponuje po porostu napisać własną obsługę AJAX-a. Skoro dopiero go poznajesz, to nie będą Ci potrzebne zaawansowane funkcje. A wystarczy znać tylko podstawy JS, żeby napisać prostą obsługę AJAX-a. Polecam: http://www.xul.fr/en-xml-ajax.html

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:33