|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Hej,
chcialbym wyczyscic wszystkie rekordy w jednym polu o nazwie (111) w konkretnej tabeli( tel) bazy mysql ponizszy skrypt niestety tego nie robi <?php $del = "DELETE 111 FROM tel"; $aaa = mysql_query($del); ?> poprosilbym o jakies sugestie co robie zle dzieki |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 8 Dołączył: 10.11.2010 Skąd: Polska,Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
o własnie, ta funkcja mi czysci pola, ale zostawia puste rekordy (NULL) wiec
proboje jeszcze teraz wyswietlic pierwsza wartosc ktora nie jest NULL <?php $zapytanie="SELECT 111 FROM tel WHERE id="1"; $wynik = mysql_query($zapytanie); $rekord = mysql_fetch_array($wynik); $plk = $rekord['111']; echo $plk; ?> co tym razem jest zle? |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%)
|
Skoro usunąłeś wszystkie wartości z kolumny 111 to co ma wyświetlać?
|
|
|
|
|
|
|
|
tak ale kolejnym krokiem jest dodanie do tego samego pola 1 rekordu, ktora potrzebuje pobrac, a nastepnie chc ja skasowac
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%)
|
Pokaż całość kodu i spróbuj jakoś składnie wyjaśnić co chcesz uczynić.
-------------------- |
|
|
|
|
|
|
|
a wiec: ten kod wpisuje wartosc z zmiennej post z formularza do tabeli (tel): 1 kod: <?php $zapytanie="INSERT INTO tel SET kolo='$pole_2''"; $wynik = mysql_query($zapytanie); $nazwa = $_POST['pole_2']; ?> następnie tym kodem chce wyswietlic ta wartosć 2 kod: <?php $zapytanie="SELECT kolo FROM tel WHERE id="1"; $wynik = mysql_query($zapytanie); $rekord = mysql_fetch_array($wynik); $plk = $rekord['kolo']; echo $plk; ?> a tym czyszcze ta wartos: 3 kod: <?php $del = "UPDATE `szkolenia` SET `dupa` = NULL"; $aaa = mysql_query($del); ?> po czyszczeniu pozostaja rekordy (NULL) a wiec po kolejnym dodaniu jakiejs wartosci do tego pola wpisywan jest ona na koncu a 2 kod nie wyswietla mi nic a powinien ta wartosc ktora wpisalem 1 kodem mam nadzieje ze teraz jasniej |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 8 Dołączył: 10.11.2010 Skąd: Polska,Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
1 linia = blad 3 linia = nie rozumiem
Tutaj niby ok, ale przed wyświetlaniem sprawdzaj czy coś pobrano z bazy. A tak w ogóle 1 linia = blad. Nic Ci nie wyświetla bo nic nie doda. Do tego powinien Ci wyskoczyć taki pogrubiony napis o błędzie. Ja tam Ci proponuje zabrać się za podstawy php/mysql bo to dobrze nie wróży. Na 1 kodzie. Jak ty chcesz coś dodać ustawiając wartość w kolumnie. Dodanie wygląda następująco
Ten post edytował kulczycki 30.12.2010, 21:52:19 |
|
|
|
|
|
|
|
Hej,
jak nie doda jak dodaje!!!, sprawdzam z poziomu phpmyadmin i dokladnie widze wartosci ktore pobieram z formularza i dodaje mi do bazy, po czysczeniu mam NULL, potem znopwu dodaje i mam nowe wartosci plus rekordy NULL ktorych wlasnie nie potrafie przeskoczyć i aby wyswietlic rekord ktory nie jest NULL, dodam ze nie bedzie ich wiecej.. jak bym mial gruntowne podstawy to myslisz ze bym o to zapytal?? pozdrawiam |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%)
|
Po
Cytat WHERE id="1" dopisz Cytat AND 111!=NULL
-------------------- |
|
|
|
|
|
|
|
ostatecznie wyswietlenie tej wartosci zwroci ponizszy kod
<?php $query = "SELECT * FROM tel ORDER BY kolo DESC"; $results = mysql_query($query) or die(mysql_error()); while ($row = mysql_fetch_array($results)) { extract($row); echo $kolo; } ?> moze sie komus przyda do czegos, dzieki i pozdrawiam Sylwestrowo |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 03:32 |