![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Topik jest zakrecony ale juz tlumacze o co mi chodzi:
Mam w szablonie zmienna $a i zmienna $_global_a . Do tej pory uzywalem wyrazenia Kod /$([a-zA-Z0-9_]+?)/ aby wyciagnac nazwe zmiennej i zamienic ja na np. left_menu_1 . Problem w tym ze chcialbym aby wyrazenie omijalo zmienne globalne. Wiem ze mozna to latwo zalatwic przez preg_replace_callback ale czy nie da sie zrobic czegos w stylu Kod /$[^(_global_)]([a-zA-Z0-9_]+?)/
? -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niebardzo..
Sa co prawda lookahead i loohbehind assertions, ktore takie cos robia, ale one dzialaja tylko w przypadku poprzedzania/nastepowania stalego stringa. -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to jednak preg_replace_callback. Dzieki FIDO za szybka odpowiedz.
Qrcze a ja myslalem zewyrazenia potrafia wszystko tylko ja niedomagam z ich obsluga ![]() -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wlasnie to jest chyba ich jedyna powazna wada...
Ale gdybys chcial znalezc jakis staly string niepoprzedzony przez jakis ciag to juz sie da to zrobic. -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:37 |