![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej, z OOP dopiero zaczynam. Napisałem sobie klasę konfiguracyjną, która działa prawidłowo. Pobiera ona dane z ini.
Jednak gdy używam kolejnej klasy do połączenia z MySQL - nie mogę się połączyć.
Ten post edytował VIPPER_ 29.12.2010, 18:46:39 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego używasz funkcji mysql_? To pamięta jeszcze czasy kamienia łupanego. Szczególnie, że zajmujesz się OOP, więc skorzystaj z PDO.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Usuń @ sprzed mysql_connect, wyświetl to co Ci zwraca
a dopiero później pisz na forum. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież w komunikacie masz jasno napisane, w czym jest problem: nie można znaleźć serwera bazy danych. A zamiast to naprawić, używasz elementów składni, których działania nie rozumiesz. Pomijam już fakt, że problem nie ma nic wspólnego z obiektówką.
-------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
Przecież w komunikacie masz jasno napisane, w czym jest problem: nie można znaleźć serwera bazy danych. A zamiast to naprawić, używasz elementów składni, których działania nie rozumiesz. Pomijam już fakt, że problem nie ma nic wspólnego z obiektówką. Tylko że wszystkie dane odnośnie MySQL podaje poprawnie. Nie wiem z czym to jest związane, a że zacząłem bawić się z OOP to wrzuciłem to tutaj. Jeżeli pomyliłem działy to sorry. Co ciekawe... korzystając z PDO gdy podałem dane username, password itd. na sztywno - zadziałało. Tak samo dzieje się z mysql_connect. Ale gdy użyje klasy Init przestaje działać, choć gdy sprawdzałem jej działanie to wszystko jest w porządku. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
W takim razie dane "gubi" po drodze. Lepiej sprawdź, czy są one prawidłowo w klasie init ustawione. A może mają one ustawiony atrybut dostępu private? Domyślnie takie dane w klasie potomnej "giną". Po prostu nie są dziedziczone
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
W takim razie dane "gubi" po drodze. Lepiej sprawdź, czy są one prawidłowo w klasie init ustawione. A może mają one ustawiony atrybut dostępu private? Domyślnie takie dane w klasie potomnej "giną". Po prostu nie są dziedziczone ![]() Funkcje mam public. Same zmienne w init owszem były ustawione na private jednak po zmianie na public i tak nadal nie działa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż klasę Init.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Sprawdzałeś co zwraca var_dump z przeparsowanego ini? A potem funkcja init_get?
|
|
|
![]()
|
|
var_dump z ini zwraca:
Jeżeli chodzi o init_get. Czy powiniennem to wywołać w ten sposób(?): Bo jeżeli tak, to nic nie zwraca ( ![]() Czy naprawdę nikt nie jest w stanie mi pomóc? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Pytanie zasadnicze... Czego brakuje Ci w klasie ConnectDatabase? Ja nie widzę żadnego konstruktora! A jak klasa ma utworzyć nowy obiekt, skoro nie wie jak? Jeśli chcesz by było to robione identycznie jak w klasie bazowej, to musisz to klasie potomnej "powiedzieć" wyraźnie
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:59 |