![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 23.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem: posiadam w bazie danych tabele punkt z 3 kolumnami => numer, dlugosc, szerokosc ; posiada także skrypt php, dzięki któremu użytkownik wpisuje z ręki do zmiennych swoje wartości: $dlugosc i $szerokość ; A teraz chciałbym, żeby moja baza danych zwróciła numer, który ma najbardziej zbliżoną dlugosc i szerokosc do tych, które wpisuje użytkownik. Ktoś ma pomysł jak ułożyć takie zapytanie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 1 Dołączył: 18.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MYSQL: LIKE
W zapytaniu możesz zastosować OR lub AND, zależy które chcesz. Ten post edytował stefik4 29.12.2010, 15:01:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ta... I dostaniesz głupoty, a w 99.99% brak wyniku
![]() Weź sobie policz różnicę pomiędzy wpisanymi przez usera i tymi w bazie. Przykładowo policz sobie dla wszystkich wyników w bazie takim czymś , no chyba, że chcesz kilka wyników, to daj większy limit ![]() EDIT: to Ci powie wszystko, włącznie z obliczoną różnicą.
Powód edycji: [thek]: ok... zamiast wskazówki dałem rozwiązanie, bo byś się zamotał ;)
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 23.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ta... I dostaniesz głupoty, a w 99.99% brak wyniku ![]() Weź sobie policz różnicę pomiędzy wpisanymi przez usera i tymi w bazie. Przykładowo policz sobie dla wszystkich wyników w bazie takim czymś , no chyba, że chcesz kilka wyników, to daj większy limit ![]() EDIT: to Ci powie wszystko, włącznie z obliczoną różnicą. Wielkie dzięki - pomogło ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:30 |