![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ,
mam taki problem mianowicie zrobiłem plik php który odpowiada za kasowanie użytkowników,
Chciałbym żeby po wciśnięciu usuń także zostały skasowane zdjęcia tego właśnie użytkownika z tej tabeli zdjęcia w której to skład wchodzą następujące kolumny: userid, photoid, opis . |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 7 Dołączył: 24.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy o to Tobie chodziło
![]()
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Zrób dodatkowe zapytanie w stylu:
Najlepiej jednak byłoby gdybyś założył klucz obcy na kolumnie userid w tabeli ze zdjęciami z wartością ON DELETE CASCADE. Wówczas dane z tej tabeli usuną się automatycznie po usunięciu użytkownika. Pamiętaj jednak przy tym, że (o ile przechowujesz zdjęcia na dysku) musisz dodatkowo usunąć pliki. Samo wywalenie rekordu z bazy danych nie usunie plików z dysku. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 6 Dołączył: 26.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powinno wystarczyć:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bardzo dziękuję za rady
z tabeli skasowało , teraz tak się zastanawiam jak skasować z serwera to zdjęcie z katalogu zdjęcia czy jest taka możliwość? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 350 Pomógł: 31 Dołączył: 23.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
zrobiłem coś takiego jest dobrze?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Jeśli działa to znaczy, że jest dobrze (pomijając klasyczną podatność na SQL Injection oraz tą @ przed funkcją...). Jednak pewnie użytkownik ma N zdjęć i chcesz je wywalić wszystkie, więc musisz:
1. Usunąć użytkownika z bazy danych. 2. Pobrać wszystkie zdjęcia użytkownika (zwykły SELECT) i w pętli usuwać pojedynczo zdjęcia z dysku (unlink). 3. Usunąć zdjęcia z bazy danych. Jeśli założyłeś relację użytkownik <-> zdjęcia z ON DELETE CASCADE to punkt 1. musisz wykonać na końcu. W przeciwnym razie od razu usuną Ci się rekordy zdjęć z bazy danych i SELECT w punkcie nr 2 nie zwróci żadnych danych (nie usuniesz zdjęć z dysku). Ten post edytował phpion 30.12.2010, 08:12:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:17 |