![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pewien problem z porównywaniem dat.
Mam dwie daty: jedną aktualną, drugą pobieraną z bazy danych w formacie dd-mm-yyyy (wcześniej jest wskazywana przez kalendarz w js). Chciałbym napisać skrypt usuwający rekordy z tabeli jeżeli aktualna data jest większa od tej z bazy. Z samym zapytaniem nie mam problemu. Problem pojawia się gdy chcę ze sobą porównać te dwie daty. Oczywiście obie daty mają te same formaty. Jeżeli dzień z bazy jest większy od aktualnego dnia to wszystko działa, natomiast jeżeli dzień z bazy jest mniejszy to dalej nie jest sprawdzane tylko usuwane. Czyli jeżeli wpiszę datę: 30.12.2010 to nie zostanie usunięty rekord, natomiast jeżeli wpiszę datę 01.01.2011 to jest on usuwany. Mógłby mi ktoś poradzić co z tym zrobić? Ten post edytował Bryla 28.12.2010, 00:13:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Trzymaj datę w formacie datetime. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety co do formatu daty jestem ograniczony do tego jednego. "Mój kalendarz" na więcej mi nie pozwala, gdy próbuję zmieniać formaty daty w nim sypie mi błędami :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
To zmień ten format po stronie skryptu php.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jak po stronie skryptu?
Kalendarz przekazuje datę do formularza, który wysyłany jest metodą POST. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak po stronie skryptu? Ale to co wysłaen jest POSTem musi być przecież gdzieś 'obrabiane' przez php tak? Napisałeś przecież , że chcesz stworzyć skrypt usuwający z bazy. Pokaż co stworzyłeś do tej pory, wklej tu kod a pomożoemy. Bo na razie to tylko poruszanie się po omacku i wróżenie z fusów...Kalendarz przekazuje datę do formularza, który wysyłany jest metodą POST. -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Plik usuwający rekordy z bazy danych:
spar_date i spar_time są wprowadzane do bazy przez formularz: Oczywiście jest jeszcze dalszy ciąg tego formularza. Teraz kod, który jest odpowiedzialny za wpisanie rekordu do bazy danych:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 05:41 |