![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A więc moja wiedza jest początkująca na temat php, html
![]() Chodzi mi o to żeby przycisk "Zamow Nagrode" na stronie: http://timetoplay.org.pl/kamil18239restock.php można było kliknąć np. 5 razy przez dowolnego użytkownika, po czym zmieniał by się on nieosiągalny (nie do kliknięcia). Jak się za to zabrać? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapisujesz cookies lub do bazy jego ip i sprawdzasz czy już nie może zamawiać. Cookies będzie lepsze. Wtedy np wysyłasz raz cookie później sprawdzasz czy istnieje jeżeli tak to dodajesz +1 aż wynik będzie = 5. I wtedy prosty if dla dezaktywacji przycisku
![]() Ten post edytował potreb 27.12.2010, 21:58:30 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale chodzi o to że kilka osób kliknie w ten przycisk i już nikt nie będzie mógł go kliknąć
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli wysyłasz cookie to tylko do tego użytkownika, który kliknął w przycisk.
Ten post edytował potreb 27.12.2010, 22:06:35 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No to właśnie mi chodzi co trzeba by byłi zrobić, żeby przycisk był do kliknięcia tylko pare razy, ogólnie?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz sobie zapisać na serwerze gdzieś, w pliku lub w bazie ile razy został kliknięty.
-------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
A mógłbyś trochę opisać jak to zrobić? Specjalnie dałem to do tego działu bo oczekiwałem dokładniejszej pomocy. Jest to przycisk wysyłania formularza, i nie mam pojęcia jak to obcykać :/
przy kliknięciu wprowadzasz rekord do bazy, i przed każdym kliknięciem sprawdzasz ilość rekordów
a dało by się to w pliku na serwie zapisać zamiast w bazie? Ten post edytował smrodek11 27.12.2010, 22:10:21 |
|
|
![]()
|
|
Dałem ci odpowiedź na tacy, to że tutaj jest napisane przedszkole nie znaczy że robimy za ciebie wszystko. Wejdź do http://www.php.net/manual/en/function.file-put-contents.php
Ten post edytował potreb 27.12.2010, 22:14:17 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli tylko o zliczanie do 5 chodzi to niema sensu korzystac z bazy danych.
Skorzystaj z funkcji file_get_contents file_put_contents -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]()
|
|
![]()
Powód edycji: [webdice]: Brakuje Ci ostrzeżeń?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli tylko o zliczanie do 5 chodzi to niema sensu korzystac z bazy danych. to jeszcze zależy ile jest tych przycisków, ale skoro autor jest nie w temacie to pewnie jest tylko jeden przycisk, p.s. trochę Ci się pomyliło, to w żłobku jest pełna obsługa, przedszkole zakłada podstawowe umiejętności |
|
|
![]()
|
|
Jakoś tego żłobka nie widzę, a skoro tam jest coś takiego, z chęcią bym zajżał.
Nie wiem za bardzo jak obsłużyć się moim przyciskiem, gdyż wysyłać on miał na maila ![]()
Zrobiłem to tak: < Zapisuje poprawnie do pliku, tylko jak zrobić z tym blokowaniem żeby po 5 kliknięciach kliknięcie w przycisk stało się niemożliwe? ![]() |
|
|
![]()
|
|
1. przed wyświetleniem przycisku musisz odczytać z pliku jego wartość
2. sprawdzasz przy pomocy if() czy wartość nie przekracza dopuszczalnej 3. jeżeli nie przekracza to wyświetlasz przycisk submit, a jeżeli przekracza to wyświetlasz informacja np. "limit przekroczony" |
|
|
![]()
|
|
Tylko ja w tym pliku mam 5 takich samych wpisów. Próbowałem z fgets
I teraz jak miałbym to ustawić żeby po kliknięciu 5 ciu razy tego przycisku, przycisk stawał się nieklikalny?
Próbowałem z czymś takim to kod mi się wyświetlał zamiast poprawnego skryptu ![]() Co źle zrobiłem? Ten post edytował smrodek11 27.12.2010, 23:21:17 |
|
|
![]()
|
|
W pliku zapisuj liczbę kliknięć.
Korzystając z file_get_contents pobierasz tę liczbę, jeśli równa 5 to blokujesz przycisk submit. Po kliknięciu pobierasz tą liczbę, dla pewności sprawdzasz czy jest mniejsza od 5, jeśli tak to zapisujesz do pliku powiększoną o 1 za pomocą file_put_contents oraz co tam chcesz aby się stało w innym wypadku nic nie robisz. -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem że ma odczytywać
Ale znów sam skrypt mam zamiast braku przycisku :/ I co teraz mam źle? Mam dodany skrypt który dodaje cyfrę 1 kiedy ktoś kliknie ten przycisk, tylko jak ja mam ten skrypt ułożyć żeby blokował wczytywanie tego przycisku po 5 ciu kliknięciach? ![]() Próbowałem z $max ale coś mi to nie wychodził ![]() Ten post edytował smrodek11 28.12.2010, 10:09:55 |
|
|
![]()
|
|
przed wyświetleniem przycisku odczytujesz plik i sprawdzasz jaką zawiera wartość, jeżeli większa lub równa maksymalnej to nie wyświetlasz lub blokujesz przycisk
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Za wcześnie zamknąłeś nawias ) oraz brakuje Ci średnika.
-------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 02:47 |