![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam znalazłem w Internecie taki kod:
Chciałbym go przekształcić w taki sposób by tekst1 był aktywny już od samego początku. W tej chwili trzeba wybrać i kliknąć na tekst1 bądź tekst2 ponieważ w innym wypadku żaden nie jest widoczny. Proszę o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie. Nie proszę o gotowca ponieważ wiem, że na tym forum i tak go nie otrzymam. To, że wolicie męczyć swoich użytkowników zanim od razu pomóc i uznać temat za zamknięty to jednak inna sprawa. Proszę tylko o nakierowanie i podanie czegoś po czym wszystko stanie się jasne, jaśniejsze.
Ten post edytował piernik123 27.12.2010, 16:51:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To, że wolicie męczyć swoich użytkowników zanim od razu pomóc i uznać temat za zamknięty to jednak inna sprawa. Kpisz sobie? przejrzyj kilka tematów, każdy kto wykazał się wkładem własnym otrzymał pomoc, natomiast problemem są właśnie tacy ludzie jak Ty, którzy sami nic nie zrobili tylko oczekują, że ktoś ich wyręczy Nakierowanie: skrypt javascript przypisany do zdarzenia onclick='' zmienia wstępnie zdefiniowane style css, tak więc całe rozwiązanie sprowadza się do zmiany stylu przypisanego do wszystkich tagów <p> na takie, które będzie przypisywało dispaly:none nie do wszystkich <p> znajdujących się wewnątrz .tabeleczki, tylko jakiejś klasy np. class="hidden", lub konkretnych ID np "m0" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok podpowiedź:
1. Skoro chcesz mieć pierwszy akapit widoczny to po co go ukrywasz? 2. Jeżeli koniecznie za pomocą js chcesz to zrobić poczytaj o body onload -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki zrobiłem coś takiego:
@Edit: Kurcze teraz widzę, że takie rozwiązanie nie działa pod IE... Ale jest też inny problem, ponieważ chciałbym, żeby po jednym kliknięciu zmieniało mi tekst w paru miejscach (kilku akapitach) naraz i nie mogę tego znaleźć. Próbowałem czegoś takiego: Ale się nie da. Jest w ogóle możliwość, żeby przypisać (dobrze mówię?) kilka reakcji do jednego kliknięcia? Ten post edytował piernik123 28.12.2010, 13:26:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jest w ogóle możliwość, żeby przypisać (dobrze mówię?) kilka reakcji do jednego kliknięcia? Tak za pomocą funkcji |
|
|
![]()
|
|
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=70...rt=#entry365414
Zrobiłem coś takiego i d*pa: Cały czas wyświetla tylko m2. I co trzeba jeszcze poprawić w tym kodzie, żeby w IE akapit p1 znikał podczas naciśnięcia na "tekst1". Tak jak napisałem dodanie div.tabeleczki p1 { display: inline; } działa tylko na Firefoxie. |
|
|
![]()
|
|
1. nie ma czegoś takiego jak akapit <p1>, niestety ale w html nie można tworzyć własnych tagów, możesz jedynie nadać klasę elementowi
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czy to coś da ale spróbuj display:block;
|
|
|
![]()
|
|
tutaj masz bardzo prosty przykład
1. dajesz 2 klasy p1 i p2 jedna jako domyślnie ukryty i nimi możesz zdefiniować, które elementy będą na początku niewidoczne 2. zdarzeniami onclick wywołujesz odpowiednią funkcję javascript, która zmienia styl css dla obiektu o wskazanym ID
|
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki! Kod wygląda teraz tak:
Trochę to pozlepiałem i teraz wszystko działa, chciałbym tylko wiedzieć czy takie połączenie nie będzie powodować jakiś błędów i myślę, że temat do zamknięcie. Jeszcze raz wszystkim dziękuje. Ten post edytował piernik123 28.12.2010, 18:09:59 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Przepraszam, myślałem, że sobie już poradzę, ale chciałbym jeszcze coś wiedzieć. Od rana staram się umieścić ten skrypt na stronie i mam problem ponieważ w niektórych miejscach niewolno używać div-ów. Co trzeba jeszcze poprawić jeśli chciałbym uzyskać reakcję za pomocą spana?
<span id="m4" class="p1">tekst</span> To działa jednak nie od samego początku tak jak w przypadku diva i dopiero po kliknięciu ukrywa się tekst1/tekst2. @Edit: Nikt nie odpowiada, a jestem już naprawdę blisko. Udało mi się zaradzić takim kodem: Gdyż to właśnie obrazek ma się zmieniać. W FireFoxie działa, a w IE nie chce się dopasować. Cały kod muszę umieścić w komórce tabeli i zapewne stąd taki problem: Proszę o pomoc. Ten post edytował piernik123 30.12.2010, 17:31:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:28 |