![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Serdecznie
Próbuję zrobić jakby takie premium na forum i chciałbym aby po wpisaniu danego ciągu znaków w odpowiednie pole. Skrypt wysyłał zapytanie do bazy danych, a konkretnie tabeli "kody", by sprawdzić czy dany ciąg znaków jest odpowiednim kodem. Jeżeli tak to wywoływał by on pewną zmienną tzw. "Premium", a jeżeli nie to wyświetliłaby się informacja o błędnym kodzie. Mam nadzieję że jakoś przejrzyście Wam to wyjaśniłem. ![]() Nie wiem za bardzo jak się za to zabrać, więc byłbym wdzięczny za każdą, nawet najmniejszą wskazówkę. Pozdrawiam ColdFlame |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wcześniej kod warto zwalidować - zwykle jest po prostu alfanumeryczny więc to nie problem bo jest do tego dedykowana funkcja ![]() Ten post edytował markonix 26.12.2010, 11:48:19 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
plik index.html (forma)
plik 2.php
plik db.php
--- Mam nadzieję, że pomogłem ![]() -------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli pierwsza opcja to będzie Ci potrzebny jakiś algorytm generujący numer wraz z liczbą kontrolną, tu Ci nie pomogę ale powinno być trochę tutoriali/gotowców w necie. Możesz dla przykładu zobaczyć np jak PESEL działa
-------------------- Folio :: Blog |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wcześniej kod warto zwalidować - zwykle jest po prostu alfanumeryczny więc to nie problem bo jest do tego dedykowana funkcja ![]() Bardzo Ci dziękuję. Wszystko rozumiem, tylko nie wiem jeszcze jednego, albowiem: Cytat else { // jest ok, dodaj premium } Tzn. rozumiem o co tu chodzi, ale nie wiem jak to zdefiniować. U mnie za premium odpowiada zmienna: ($d, $premium); To za pomocą jakiej komendy należy ją aktywować ? (tzn. włączyć to premium). ? Żeby wykrywał id danego usera i aktywował mu tą $premium ? Cytat Jeśli pierwsza opcja to będzie Ci potrzebny jakiś algorytm generujący numer wraz z liczbą kontrolną, tu Ci nie pomogę ale powinno być trochę tutoriali/gotowców w necie. Możesz dla przykładu zobaczyć np jak PESEL działa Z pewnością poczytam, dziękuję. Pozdrawiam ColdFlame |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodanie premium to pewnie jakaś akcja bazodanowa (albo update typu konta albo insert do listy premium).
Za to może odpowiada już jakaś funkcja, nie zmienna ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
plik index.html (forma) plik 2.php
plik db.php
--- Mam nadzieję, że pomogłem ![]() Wszystko fajnie. Zrobiłem wg. Twoich instrukcji i teraz jeżeli wpisze dowolny ciąg znaków to przechodzę do pliku: 2.php i widnieje mi błąd: "Parse error: syntax error, unexpected $end in <ścieżka> 2.php on line 19 " Czym może to być spowodowane ? ;/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
no jasne, na końcu pliku 2.php dodaj przed ?> jeszcze jedną klamrę! "}"
-------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]()
|
|
Zwykły error składniowy, pokaż linie 19.
Coś masz pewnie niedomknięte. Poza tym skorzystaj z mojej rady, bo przy kodzie ColdFlame to 100 userów może skorzystać z jednego kodu, a chyba nie o to chodziło. Funkcja "zapytaj"? Po prostu umieść jej kod w pliku db i go includuj. Po co łączyć się z bazą przy każdym zapytaniu jak wystarczy raz na początku.. Jak coś napiszesz sam w/g moich wskazówek to Ci pomogę. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jakoś sobie poradziłem, ale teraz niestety jest kolejny problem.
Non stop wyświetla się ZLY KOD... Moja baza danych wygląda tak: TABELA "kody", która ma dwie kolumny: "kod" i "data" Kod odpowiada za kod ![]() Możecie udzielić mi jakiś wskazówek do tego jak mogę zrobić by ten skrypt sprawdzał czy dany ciąg znaków jest w kodem w kolumnie kod i czy jego kolumna "data" jest aktywna ? 1 to aktywna 0 to nie aktywna przy czym gdyby była aktywna to 1 zmieniałby na 0, a gdy byłaby nieaktywna to 0 NIE ZMIENIAŁBY na 1. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam ColdFlame |
|
|
![]()
|
|
Nazewnictwo musi mieć sens - jeżeli już tam nie wstawiasz (choć warto wstawić) daty to po co nazywasz datą kolumnę?
Nazwij ją uzyte, typ pola tiny INT (1 znak) i domyślnie 0. 0 - nieużyty 1 - użyty. Zapytanie które sprawdza poprawność kodu i zarazem czy kod jest aktywny masz w pierwszym moim poście, w pierwszej linijce. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nazewnictwo musi mieć sens - jeżeli już tam nie wstawiasz (choć warto wstawić) daty to po co nazywasz datą kolumnę? Nazwij ją uzyte, typ pola tiny INT (1 znak) i domyślnie 0. 0 - nieużyty 1 - użyty. Zapytanie które sprawdza poprawność kodu i zarazem czy kod jest aktywny masz w pierwszym moim poście, w pierwszej linijce. Dobrze, dziękuję. To jak mam zintegrować te dwa kody ? tzn. ten Twój: $s = mysql_query("SELECT * FROM kody WHERE kod='".$_POST['kod']."' AND aktywny='0'"); i ten 2.php ? Wystarczy jak dodam tą linijkę ? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam ColdFlame |
|
|
![]()
|
|
Nic nie integruj tylko napisz od nowa.. Toż to kilka linijek.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 14:47 |