![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 1 Dołączył: 21.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki fragment kodu:
To ma działać tak. Jeśli pobrany redkord jest równy $a, to chcę aby utworzyło mi zmienną o nazwie $bla_wartosc-$a_cos (no i z lotu przyporządkowuje temu wartość 'checked'). Próbuję to łączyć operatorem ciągów ".", ale nie wychodzi mi to za bardzo. Pewnie to trywialne, ale nie mogę sobie z tym poradzić. Liczę na rady. Ten post edytował dr revuu 25.12.2010, 22:09:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 711 Pomógł: 127 Dołączył: 5.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Operator porównania to == lub === a nie =.
Nazwa klucza kolumna_z_msqdb powinna być w apostrofach. To co chcesz uzyskać jest opisane tu: http://www.php.net/manual/en/language.variables.variable.php i tu: http://algorytmy.pl/doc/php/language.variables.variable.php //A czy nie wygodniej byłoby użyć tablicy asocjacyjnej? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 1 Dołączył: 21.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, poczytałem trochę i poeksperymentowałem ze zmiennymi zmiennych. Niestety nadal nie potrafię utworzyć zmiennej o interesującej mnie nazwie (zadeklarowane zmienne sprawdzam funkcją get_defined_vars). Oto kod:
Sądziłem, że to zadziała tak, że $$checked przejmie nazwę od wartości $checked, a wartość od tej przypisanej sobie. Niestety ten kod tworzy zmienną "$checked" o wartości "$pokaz_zapytanie['kolumna']g". Natomiast potrzebuję dokładnie na odwrót, ponieważ tylko wtedy mój dalszy skrypt zadziała. Uprościłem też nazwę zmiennej, którą chcę otrzymać do numerka ($pokaz_zapytanie['kolumna']) i "g" na końcu. Co do tablic - nie mam pomysłu. Wolałbym wytłumaczenie mi na obecnym przykładzie. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nazwa zmiennej nie może zawierać znaków [, ] czy '. $pokaz_zapytanie['kolumna'] to odwołanie się do indeksu kolumna zmiennej pokaz_zapytanie.
To co chcesz można co prawda uzyskać w PHP, ale jest to strasznie debilny pomysł. Użyj tak jak zasugerował @cycofiasz tablicy - zrób to jak człowiek. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 13 Dołączył: 15.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Próbuję teraz z tablicami i zmiennymi zmiennych. Tym razem mam już zmienną o nazwie jakiej potrzebuje, jednak (nie wiem dlaczego) posiada wartość taką jak nazwę (w zamyśle ma być to "checked"). Oto kod:
Z zapytania otrzymuje tylko dane typu integer, w tym przypadku 2. Więc jest to jednocześnie wartość klucza z tablicy (domyślnie będzie w niej więcej kluczy i wartości). Wiem, że jestem przypadkiem krytycznym, ale czuję, że dzięki Wam jestem coraz bliżej... Więc jeszcze raz proszę o sugestie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Nazwa zmiennej nie może zaczynać się od cyfry (patrz: $2g).
2. Tekst umieszczamy w apostrofach/cudzysłowach (patrz: kolumna1) 3. Operatorem porównania jest ==, nie =. 4. Przestań korzystać ze zmiennych zmiennych - to okropny mechanizm. Wykorzystaj same tablice. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:20 |