![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam. Otóż mam bardzo wielki problem, ponieważ nie daje rady pobierać danych z 2 tabel w jednej klasie.
Jak wywołam tą funkcję
to dostaję błąd Kod Fatal error: Uncaught exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[42S02]: Base table or view not found: 1146... Dlaczego 2 tabele? Otóż w 1 są opisy szkoleń, a w 2 szkolenia wykonane przez graczy i potrzebuje połączyć dane z tych 2 tabel. Proszę o pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie znam się na Zendzie, ale po co podajesz parametru do funkcji, skoro ich nigdzie nie wykorzystujesz?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Nie znam się na Zendzie, ale po co podajesz parametru do funkcji, skoro ich nigdzie nie wykorzystujesz? Te parametry akuratnie nie są do tego zapytania. Jak mi nie działało 1 zapytanie to zrobiłem 2 prostsze, a parametry zostały. A jak się na Zendzie nie znasz to nie udzielaj się ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A zajrzałeś do dokumentacji? ZF narzuca nie bez powodu pewną logikę aplikacji, która porządkuje nie tylko nazewnictwo i strukturę folderów lecz także pobieranie danych, model danych w tym wypadku powinien nazywać się Model_nazwatabeli i warto trzymać się zasady jedna tabela = jeden model by uniknąć takich problemów. Jak ktoś potem ma się domyśleć, że pobranie danych z tabeli a i b odbywa się w modelu o nazwie "gucio", który jest w dodatku w lokalizacji c/z?
A jeśli już musisz odwoływać się do innej tabeli: http://framework.zend.com/manual/en/zend.db.table.html - example #27 |
|
|
![]()
|
|
podstawiłem tabele bez "-" w nazwie i też nie działa, ten sam błąd.
Cytat Miłe to to nie było. Troszkę kultury... no może rzeczywiście, przepraszamzrobiłem tak
i działa. Dziękować ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 16:47 |