![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 3 Dołączył: 24.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A więc chciałbym zrobić listę rozwijaną, w której byłyby kolejne rekordy z tabeli mysql "Przedmiot".
Potem po naciśnięciu guzika albo czegoś, dodaje ten rekord do tabeli "d_kuba" jeśli już go tam nie ma. O to mój kod:
Co w nim nie tak? Bardzo proszę o odpowiedź i dziękuję z góry. Ten post edytował kuba_pilach 24.12.2010, 23:12:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co w nim nie tak? Na te pytanie powinieneś sam sobie odpowiedzieć i podzielić się tym na forum, aby można było Ci pomóc. Poprawć bbcode, daj kod w znaczniki php, a nie 'code'. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 3 Dołączył: 24.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A więc tak... wyświetla mi listę rozwijaną, ale bez danych z mysql...
Czyli: "Wybierz przedmiot do dodania" Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc i dziękuję z góry... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
mysql_connect dajesz przed mysql_query ...
Dodatkowo proszę nadać sensowny tytuł tematu. |
|
|
![]()
|
|
A jak będzie wyglądał cały kod po daniu tego?
Bo nie bardzo kumam, bo dopiero nie dawno zacząłem się w to bawić, i cały czas mi jakieś syntaxy wyświetla... PS. A jaka nazwa tytułu powinna być? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
PS. A jaka nazwa tytułu powinna być? ![]() Taka, żeby nie wskazywała na to, że przemówiłeś w wigilię "ludzkim" głosem. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dobra, daję:
"Lista rozwijana z tabeli do tabeli mysql" Może być? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problemem jest wstawienie danych z bazy danych do opcji select'a.
Podaj dokładnie jaki błąd jest wyświetlany i wklej kod (zaznaczając linijkę z błędem). Skoro syntax to błąd składniowy, jakiś nawias niedomknięty np. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
hmm... ale zobacz i porównaj te dwa pliki jak działają
Plik, w którym jest problem Plik do porównania A to macie główny plik:
Kod z "dzienniczek.php"
Kod z "nowyprzedmiot.php":
Z tamtym kodem, jest to nie tak, że do danej tabeli zapisuje liczbę "0", a ma załóżmy "Matematyka" Ten post edytował kuba_pilach 25.12.2010, 12:24:26 |
|
|
![]()
|
|
Sory ale utrudniasz...
Problem widzę w pliku "dodawanie.php" bo widzę tam pusty select, a w poście dajesz kod wszystkiego oprócz tego właśnie pliku... Cytowanie pliku odpowiedzialnego za połączenie z bazą nie jest potrzebne gdy "coś tam już dodało" mimo, że źle. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dobra, w dodawanie.php nie działa, a w tamtym działa...
Co mam zrobić, by select nie był pusty? |
|
|
![]()
|
|
Wstawić w option'y odpowiednie dane.
Jeśli nie umiesz to sprawdź czy w ogóle umiesz coś z bazy wyciągnąć. Jeśli nie umiesz to sprawdź czy nie ma błędu w zapytaniu SQL za pomocą funkcji die i mysql_error czyli Kod or die(mysql_error()) za SELECT'em. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A czy w tym drugim, nowyprzedmiot.php i dzienniczek.php da się jakoś poprawić? By do bazy danych wpisywało dobre rzeczy, a nie "0"
![]() |
|
|
![]()
|
|
Jeżeli dodaje Ci 0 to najpierw spróbuj sam zbadać dlaczego.
Najprościej to zrobisz (ja tak robię) sprawdzając gdzie się coś psuje robiąc var_dump na zmiennej przechowującej tą wartość. Zrób to w kilku miejscach w kodzie (po pobraniu z formularza i przez zapytaniem SQL). Jeśli problem w zapytaniu to warto go też wyświetlić (zapytanie to ciąg tekstowy, dopiero baza go tłumaczy). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Troszkę zmodyfikowałem kod...
Kod z "dzienniczek.php":
Kod z "nowaocena.php"
I wyświetla mi następujący błąd: Kod Blad nie udalo sie dodac nowego rekordu
Ten post edytował kuba_pilach 26.12.2010, 12:30:34 |
|
|
![]()
|
|
Usuń @ sprzed funkcji, dodaj mysql_error.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dobra, już działa
Dzięki wszystkim ![]() Okazało się, że był to zwykły błąd kolumny co do "0", a tamto pomyliłem nazwę... Ale i tak daję, że pomogliście i moderatorów proszę o zamknięcie tematu... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:14 |