![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 1 Dołączył: 9.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Prozaiczny problem, ktory niestety mnie przerasta. Oczywiscie zapytanie jest dluzsze ale postaralem sie skrocic go do mozliwie jak najkrotszego zeby latwiej go wytlumaczyc. Tabela cos w tym stylu: user_id | rodzaj_id ----------------------------- 1 | 2 1 | 3 1 | 4 Potrzebuje wyciagnac id usera odpowiadajace konretnym dwom rodzaj_id, z tym ze jesli rodzaj_id nie wystepuje powinno mi zwrocic 0. Problem wiec jest taki:
nie zwraca mi nic chociaz wartosci te wystepuja
nalezycie zwraca mi id lecz wstawienie tu danej ktora nie wystepuje, czyli
zwraca mi dalej user_id 1 choc nie powinno. Probowalem tez testowac roznego rodzaju nawiasy, IN i na co tylko nie wpadlem ale bez rezultatow. Podsumowujac chcialbym aby dla przykladu wskazujac 2,3,4 zeby wyrzucilo mi user_id=1 Natomiast wskazujac 1,2,3,4 zeby nie znalazlo mi nic. Nie wiem wlasciwie czy to wogole mozliwe, no coz ale dzisiaj wigilia wiec niby kazde marzenie sie spelnia ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 7 Dołączył: 3.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
weźmy pod uwagę żę parametry które chcesz pobrać masz zserializowane i przypisane do jakiejś zmiennej:
explodujesz je do tablicy stosujesz takie zapytanie (zakładam, że tabela posiada też kolumnę `id`):
wiem jaką liczbę parametrów przekazuje więc porównuje zwróconą liczbę `count_id` do ilości parametrów, jeśli jest mniejsza to sobie podstaw 0 ![]()
Ten post edytował WiruSSS 24.12.2010, 13:07:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 1 Dołączył: 9.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oczywiscie nie dziala:D
zwraca mi user_id=1,count_id=3 na poczatku myslalem ze moze pojdzie mi cos takiego:
ale po dopisaniu drugiego usera o id 99 z rodzajami id 2,3 zaczelo mi wyswietlac jakies banialuki typu user_id count_id 1 2 1 2 czyli wogole jakis kosmos. tak czy inaczej wesolych swiat gdyby ktos wpadl moze na jakis pomysl przy uszkach z barszczem to zapraszam do wypowiedzi ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 7 Dołączył: 3.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
..aaa z rozpędu zrobiłem błęda
zamiast:
ma być:
Ten post edytował WiruSSS 26.12.2010, 01:21:27 |
|
|
![]()
|
|
Zgadza sie dziala pieknie
![]() i rownie pieknie dziekuje klaniam sie w pas. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 19:17 |