![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam:)
Jak najszybciej nauczyć sie pisać w PHP ? z góry dziękuje ![]() pozdrawiam Ten post edytował mat.smierz 23.12.2010, 15:27:15 -------------------- spam
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 1.01.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Najszybciej, polecam udać się do księgarni i kupić dobra książkę, później zainwestować trochę czasu w czytanie.
![]() alternatywną opcja są kursy dla początkujących których w necie jest pełno. Lecz moim zdaniem nie zastąpią one dobrej książki ![]() Jeśli będziesz miał jakieś pytania/problemy po drodze (przy wykonywaniu ćwiczeń) z chęcią udzielę jakiś wskazówek. Pozdrawiam i powodzenia. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lepiej nauczyć się dobrze, niż szybko i "po łepkach". Nikt nie każe Ci znać na pamięć wszystkich funkcji i klas w php, od tego jest dobre IDE z podpowiadaniem kodu. Natomiast teoria książkowa + praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. Z kursami internetowymi trzeba uważać, bo niekiedy uczą złych praktyk, które również - chociaż w dużo mniejszym stopniu - można spotkać w niektórych książkach. Dokumentację i to bardzo dobrą masz online pod adresem http://www.php.net/manual/pl/index.php jest to też forma podstawowego podręcznika. Jeśli chodzi o książki do php to polecam przejrzeć forum książki. Znajdziesz tam krytyczne uwagi do wielu pozycji obecnych na rynku. Sporo materiałów jest również w internecie.
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcesz szybko pisać w PHP? Proszę, np. tak:
Używaj bardziej profesjonalnego określenia - np. programowanie ;] A co do samego pytania; kup książkę, przeczytaj ją, rób jakieś małe projekty, ucz się na błędach i pytaj na forum. Pamiętaj, że za złe odpowiedzi nikt Ci nic nie zrobi ale broń Boże nie zadawaj pytań pokroju: "Jak dodać zmienną?" albo "Jak wyświetlić zmienną?". To forum ma pomóc rozwinąć skrzydła ale sory; musi trzymać jakiś poziom ^^ Pozdrawiam. Ten post edytował modern-web 23.12.2010, 16:58:44 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rady jak najbardziej trafne, tylko gorzej z znalezieniem czasu i chęci. Podobnie jak założyciel tematu, chcę bardziej zagłębić się w php, ale na razie bardziej chcę niż to robię.
Może po nowym roku ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 339 Pomógł: 3 Dołączył: 15.10.2008 Skąd: Internet Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy zdążysz
![]() ![]() Powiem z mojego doświadczenia jak się uczyłem i było to całkiem przypadkowe: Było to tak: dawno bawiłem się w robienie OTSów (Open Tibia Serwer). Do zakładania tam konta jest stronka nazywa się to ACCMaker. I zaczęło się od tego, że zacząłem edytować to sobie by było unikalne - najpierw html, css. Później chwyciłem się za PHP. Jak robiłem swoje stronki to za każdym razem w htmlu każda podstrona osobno. Jak coś się w indexie zmieniło i chciało się to mieć na reszcie podstron trzeba było w każdej to zmieniać. To ja sobie znalazłem skrypt właśnie w tym ACCMakerze na robienie podstron, że tylko się w indexie edytuje i jest na każdej podstronie w PHP. To moja historia... Ten post edytował desavil 24.12.2010, 11:21:02 -------------------- "Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi."
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" :) Dzięki! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 12 Dołączył: 16.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy zdążysz ![]() ![]() Powiem z mojego doświadczenia jak się nauczyłem i było to całkiem przypadkowe: Było to tak: dawno bawiłem się w robienie OTSów (Open Tibia Serwer). Do zakładania tam konta jest stronka nazywa się to ACCMaker. I zaczęło się od tego, że zacząłem edytować to sobie by było unikalne - najpierw html, css. Później chwyciłem się za PHP. Jak robiłem swoje stronki to za każdym razem w htmlu każda podstrona osobno. Jak coś się w indexie zmieniło i chciało się to mieć na reszcie podstron trzeba było w każdej to zmieniać. To ja sobie znalazłem skrypt właśnie w tym ACCMakerze na robienie podstron, że tylko się w indexie edytuje i jest na każdej podstronie w PHP. To moja historia... Po 1) Jeszcze 1 rok do 2012 Po 2) No to sie duzo nauczyles, zrobienie prostego warunku + include. @Topic Szybko to sie mozesz nauczyc html i css, ale php to calkiem inna bajka. Szybko to ty nawet nie przeczytasz ksiazki do php nie mowiac o praktyce. Żeby Ci bardziej olśnić to jest jak nauka języka (bo to jest język), np. angielskiego. Pierw uczysz sie skladni (w przypadku j.angielskiego - budowy zdania, na 2 miejscu czasownik itd). Pozniej uczysz sie slowek do tego (w php - co to czego sluzy). Jezeli to opanujesz wtedy praktyka - pisanie wypracowan (w php - skrypty). Przy okazji uczysz sie nowych 'słowek', a rozwiazan szukasz w ksiazce lub pytasz nauczyciela (forum.php.pl, php.net, google.pl) @down Zastanow sie wogole co ty piszesz, ta tibia chyba Tobie dobrze w glowie namieszala, polski sie klania: Cytat Powiem z mojego doświadczenia jak się nauczyłem i było to całkiem przypadkowe: nauczyłem - czasownik dokonany Ten post edytował cniak 24.12.2010, 11:13:07 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 339 Pomógł: 3 Dołączył: 15.10.2008 Skąd: Internet Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po 1) Jeszcze 1 rok do 2012 Po 2) No to sie duzo nauczyles, zrobienie prostego warunku + include. Po 1: On napisał "PO" nowym roku czyli w 2012, nie napisał "w nowym roku" - polski się kłania... Po 2: Polski się kłania - czytanie ze zrozumieniem. Pisałem wyraźnie, że od tego się zaczęło wszystko... -------------------- "Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi."
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" :) Dzięki! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 2 Dołączył: 24.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po 1: On napisał "PO" nowym roku czyli w 2012, nie napisał "w nowym roku" - polski się kłania... Po 2: Polski się kłania - czytanie ze zrozumieniem. Pisałem wyraźnie, że od tego się zaczęło wszystko... Ad.1 Za "Nowy Rok" Można uznać święto kalendarzowe - 1 stycznia, czyli równie dobrze mógł napisać, że chodzi mu o dni roku 2011 po 1. stycznia ![]() Ad.2 To "pisanie" nie było tak wyraźne ![]() A co do tematu: Ja Ci polecam tak: Zastanowić się czy masz podstawy pod to żeby pisać w php - jeśli nie to czytasz: wszystko o html, css, www, internecie, serwerach (jak sobie zainstalować na komputerze serwer lokalny) itd... Jeśli już wiesz co biega po internecie: Lokalny serwer, dobra książka, czwarta rano, nogi do miednicy i czytać. ![]() Jak zaznajomisz się z książką o podstawach - składnia i podstawowe instrukcje - pisz! Dużo! Jak najwięcej ćwicz bo tylko tak zdobędziesz doświadczenie w programowaniu. Jak sam widzisz nawet stosunkowo krótka droga do nauki php wymaga czasu ![]() ![]() Wesołych Świąt ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Temat poruszany sto razy - zamykam
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:51 |